Sastanak predsjednika Upravnog odbora kompanije “ Alumina “ sa predstavnicima Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske

Sastanak predsjednika Upravnog odbora kompanije " Alumina " sa predstavnicima Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske
Sastanak predsjednika Upravnog odbora kompanije " Alumina " sa predstavnicima Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “ Alumina “ Milorad Motika juče je održao sastanak sa predstavnicima sindikalnog odbora sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva RS  u  kompaniji, u okviru redovnih pregovora menadžmenta i sindikata. U radu sastanka je učestvovao i predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, zatim predsjednik Sindikalnog odbora sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva RS  u “ Alumini “ Radenko Smiljanić, potpredsjednici Živka Pavlović i Dalibor Kandić, i članovi sindikalnog odbora Siniša Novičić i Slaviša Obradović.

Predsjednik Upravnog odbora informisao je o aktuelnom stanju u privrednom društvu „Alumina“, naglasivši da je menadžment, kad su u pitanju obaveze prema zaposlenima, u proteklom periodu obezbjedio redovnost isplate plata, te da je, kako je dogovoreno, isplaćena poslednja rata regresa od najniže osnovice za 2017. godinu ( 1 000 KM ), dok će radnicima čija je plata veća od ovog iznosa, preostali deo regresa biti isplaćen uz sledeću platu.

Motika je rekao da je napravljen plan poslovanja fabrike za 2018. godinu, dodajući da će biti nastavljena redovnost isplate plata, zatim isplata regresa u dinamici shodno novčanim tokovima, kao i isplate određenih novčanih iznosa za božićne i vaskršnje praznike.

Predsjednik Upravnog odbora je rekao da je tokom ugovaranja nabavke sirovina za narednu godinu došlo do naglog skoka cijene lužine od čak 110%, što uz cijenu gasa, predstavlja bitnu komponentu troškova ulaznih inputa.

Kompanija je u ovoj godini imala investiciona ulaganja od oko 24 miliona KM obezbjeđenih iz vlastitih prihoda, naveo je predsjednik Upravnog odbora. Investicije su, objasnio je, bile u cilju da se unaprijedi proces proizvodnje, dodajući da se poslednjih godina radi na diversifikaciji proizvodnog programa što je, pokazalo se, strateška odluka za tržišno pozicioniranje kompanije, ali i za dalji rad fabrike.

Zato je, istakao je Motika, veoma važno da se nastave investicione aktivnosti na već započetim projektima, jer, kako je rekao “ ovakva šansa se ne pruža dva puta „.

Predsjednik Upravnog odbora upoznao je predstavnike sindikata i sa drugim procesima koji se vode u fabrici, naglašavajući da je zajednički cilj i menadžmenta i radnika da se obezbjedi prosperitet i budućnost ove kompanije.

Motika se zahvalio predstavnicima sindikata na dosadašnjoj saradnji i razumjevanju, posebno u teškim situacijama, što su, kako je rekao, “ ljudi shvatili da je fabrika zajednička i da ne treba dozvoliti nikakve špekulativne radnje koje bi mogle ugroziti njenu budućnost „.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić, koji je i potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za privredu, je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u “ Alumini “ kao i utvrđenim poslovnim planovima kompanije za 2018. godinu.

“ Sve nas ohrabruju postignuti rezultati menadžmenta i svih zaposlenih u preduzeću, koji pokazuju da kompanija ide u pravom smjeru razvoja i prosperiteta, te stvaranja uslova za još bolji standard radnika, kao i veću zaposlenost, što je garancija razvoja kako grada Zvornika, tako i regije Birač “ naveo je Peulić.

Učesnici sastanka usaglasili su sledeće zaključke:

  • Isplatiće se regres za 2018. godinu
  • Isplatiće se određeni novčani iznosi povodom božićnih i vaskršnjih praznika
  • Prihvaćena je inicijativa predstavnika sindikata da se dodatno analizira mogućnost povećanja cijene rada za poslovnu 2018. godinu o čemu će se donijeti konačna odluka do 25.12.2017. godine
  • Biće pripremljen poseban Pravilnik o raspodjeli sredstava koja trebaju da pokriju radna mjesta sa otežanim uslovima rada
  • Biće izvršena analiza stanja organizovanog prevoza radnika i naplate na pojedinim relacijama na osnovu koje će se donijeti odluka o rješavanju ovog problema
  • Pripremiće se odluka o načinu isplate regresa radnicama koje su na trudničkom bolovanju i drugim radnicima koji zbog bolovanja ne mogu da koriste godišnji odmor.

Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava