Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске
Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Напуштање Савеза синдиката Републике Српске од стране појединаца из Синдиката управе РС није и не може угрозити функционисање и дјеловање већинске и репрезентативне организације радника на нивоу Српске.

Анализом стања на терену у наредним данима ће бити утврђено колико је чланова Синдиката управе РС заиста заинтересовано да напусти Савез синдиката РС, у односу на оно шта тврди руководство ове гране.

Савез синдиката РС сматра да је руководство Синдиката управе РС  донијело исхитрену и  лошу одлуку за њих саме, а највећи ризик и штету сносиће радници запослени у управи, пред којима се нарушавају основни принципи синдикализма – радничка масовност и солидарност, због чега долази до уситњавања синдикалних организација, а самим тим и опадања њихове моћи.

Такође, симптоматично је да је одлука руководства Синдиката управе РС донесена без консултација са синдикалним чланством и без расправа са синдикалним организацијама у оквиру ове гране.

Скупштина Синдиката управе РС одржана је под велом тајности и са потпуном забраном присуства јавности, како медија, тако и оних у чије је име одлука донијета.

Искуства синдиката у најближем окружењу, али и у региону показују да је синдикални авантуризам опасан и утопистички и такви синдикати брзо нестају са синдикалне сцене, а радници који су слиједили тај пут, остају незаштићени, неорганизовани и препуштени себи.

Савез синдиката РС и његове чланице наставиће несметано свој рад и безрезервну борбу за права радника и побољшавање њиховог положаја.

Позивамо све чланове синдиката на јединство и солидарност, јер је моћ синдиката у њиховим рукама.

Преузмите документ у цјелости


Последње вијести

" Булгартабак " да се у року од 10 дана изјасни да ли жели продати Фабрику дувана Бањалука

“ Булгартабак “ да се у року од 10 дана изјасни да ли жели продати Фабрику дувана Бањалука

Активности у синдикалним организацијама
У Админиистративном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, данас је одржан састанак делегације Савеза синдиката Републике Српске коју је предводила предсједница Ранка Мишић, са представницима Владе и већинског власника Фабрике дувана Бањалука, бугарске компаније ,,Булгартабак,,. [опширније]
Разматрање актуелног стања у Фабрици дувана Бања Лука ( Састанак у Административном центру Владе Републике Српске )

Разматрање актуелног стања у Фабрици дувана Бања Лука ( Састанак у Административном центру Владе Републике Српске )

Активности у синдикалним организацијама
На иницијативу предсједнице Владе Републике Српске,Жељке Цвијановић, предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић учествоваће у раду састанка на којем ће се разматрати актуелно стање Фабрике дувана Бања Лука. Састанак ће се одржати у Административном центру [опширније]