Saopštenje za javnost Saveza sindikata Republike Srpske

Napuštanje Saveza sindikata Republike Srpske od strane pojedinaca iz Sindikata uprave RS nije i ne može ugroziti funkcionisanje i djelovanje većinske i reprezentativne organizacije radnika na nivou Srpske.

Analizom stanja na terenu u narednim danima će biti utvrđeno koliko je članova Sindikata uprave RS zaista zainteresovano da napusti Savez sindikata RS, u odnosu na ono šta tvrdi rukovodstvo ove grane.

Savez sindikata RS smatra da je rukovodstvo Sindikata uprave RS  donijelo ishitrenu i  lošu odluku za njih same, a najveći rizik i štetu snosiće radnici zaposleni u upravi, pred kojima se narušavaju osnovni principi sindikalizma – radnička masovnost i solidarnost, zbog čega dolazi do usitnjavanja sindikalnih organizacija, a samim tim i opadanja njihove moći.

Takođe, simptomatično je da je odluka rukovodstva Sindikata uprave RS donesena bez konsultacija sa sindikalnim članstvom i bez rasprava sa sindikalnim organizacijama u okviru ove grane.

Skupština Sindikata uprave RS održana je pod velom tajnosti i sa potpunom zabranom prisustva javnosti, kako medija, tako i onih u čije je ime odluka donijeta.

Iskustva sindikata u najbližem okruženju, ali i u regionu pokazuju da je sindikalni avanturizam opasan i utopistički i takvi sindikati brzo nestaju sa sindikalne scene, a radnici koji su slijedili taj put, ostaju nezaštićeni, neorganizovani i prepušteni sebi.

Savez sindikata RS i njegove članice nastaviće nesmetano svoj rad i bezrezervnu borbu za prava radnika i poboljšavanje njihovog položaja.

Pozivamo sve članove sindikata na jedinstvo i solidarnost, jer je moć sindikata u njihovim rukama.

Preuzmite dokument u cjelosti

Poslednje vijesti

11. sindikalna ljetna škola Pan - evropskog regionalnog savjeta " Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi " Sarajevo, 11 - 13. septembar 2018. godine

11. sindikalna ljetna škola Pan – evropskog regionalnog savjeta “ Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi “ Sarajevo, 11 – 13. septembar 2018. godine