Saopštenje za javnost Saveza sindikata Republike Srpske

Saopštenje za javnost Saveza sindikata Republike Srpske
Saopštenje za javnost Saveza sindikata Republike Srpske

Napuštanje Saveza sindikata Republike Srpske od strane pojedinaca iz Sindikata uprave RS nije i ne može ugroziti funkcionisanje i djelovanje većinske i reprezentativne organizacije radnika na nivou Srpske.

Analizom stanja na terenu u narednim danima će biti utvrđeno koliko je članova Sindikata uprave RS zaista zainteresovano da napusti Savez sindikata RS, u odnosu na ono šta tvrdi rukovodstvo ove grane.

Savez sindikata RS smatra da je rukovodstvo Sindikata uprave RS  donijelo ishitrenu i  lošu odluku za njih same, a najveći rizik i štetu snosiće radnici zaposleni u upravi, pred kojima se narušavaju osnovni principi sindikalizma – radnička masovnost i solidarnost, zbog čega dolazi do usitnjavanja sindikalnih organizacija, a samim tim i opadanja njihove moći.

Takođe, simptomatično je da je odluka rukovodstva Sindikata uprave RS donesena bez konsultacija sa sindikalnim članstvom i bez rasprava sa sindikalnim organizacijama u okviru ove grane.

Skupština Sindikata uprave RS održana je pod velom tajnosti i sa potpunom zabranom prisustva javnosti, kako medija, tako i onih u čije je ime odluka donijeta.

Iskustva sindikata u najbližem okruženju, ali i u regionu pokazuju da je sindikalni avanturizam opasan i utopistički i takvi sindikati brzo nestaju sa sindikalne scene, a radnici koji su slijedili taj put, ostaju nezaštićeni, neorganizovani i prepušteni sebi.

Savez sindikata RS i njegove članice nastaviće nesmetano svoj rad i bezrezervnu borbu za prava radnika i poboljšavanje njihovog položaja.

Pozivamo sve članove sindikata na jedinstvo i solidarnost, jer je moć sindikata u njihovim rukama.

Preuzmite dokument u cjelosti


Poslednje vijesti

11. sindikalna ljetna škola Pan - evropskog regionalnog savjeta " Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi " Sarajevo, 11 - 13. septembar 2018. godine

11. sindikalna ljetna škola Pan – evropskog regionalnog savjeta “ Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi “ Sarajevo, 11 – 13. septembar 2018. godine

Međunarodna saradnja
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić, učestvovaće u radu 11.sindikalne ljetne škole koju organizuje Međunarodna konfederacija sindikata/Pan-evropski regionalni savjet (MKS/PERS) a čija je članica Savez sindikata Republike Srpske. Tema 11. sindikalne ljetne škole je [opširnije]
Održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednika granskih sindikata sa premijerkom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi RS ( Foto RTRS )

Održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednika granskih sindikata sa premijerkom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi RS ( Video )

Savez sindikata RS
Danas je u Domu sindikata održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić i predsjednika granskih sindikata sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi Republike Srpske Antonom Kasipovićem i Danom Maleševićem. Predsjednik Vlade [opširnije]