Рјешење Министарства правде о минимуму процеса рада за Синдикат правосуђа незаконито и неприхватљиво

Рјешење Министарства правде о минимуму процеса рада за Синдикат правосуђа незаконито и неприхватљиво
Рјешење Министарства правде о минимуму процеса рада за Синдикат правосуђа незаконито и неприхватљиво

Рјешење о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске за Синдикат правосуђа Републике Српске је незаконито и неприхватљиво. Након Одлуке Републичког одбора овог синдиката од 9. фебруара ове године о ступању у генерални штрајк, који почиње 28. фебруара 2024. године, Министарство правде Републике Српске издало је Рјешење о утврђивању минимума процеса рада, којим је, како каже предсједник Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић, уништен социјални дијалог и све оно што је урађено у протеклих 10 година.

„Доказаћемо да је Рјешење о утврђивању минимума процеса рада незаконито.  Најгоре од свега је што су Министарство правде РС и министар Букејловић имали само један циљ, а то је да се угуши штрајк у правосуђу, јер по овом рјешењу, које нас је запрепастило, значи да до 98% људи мора да ради. Подсјећамо вас да је посљедњим рјешењем, које је и даље на снази било јасно дефинисано да 20% радника, од укупног броја, мора да ради“, каже Петровић.

Младен Башевић, предсједник Скупштине Синдиката правосуђа Републике Српске рекао је данас новинарима у Бањој Луци да је од 46 предсједника синдикалних организација на Скупштину дошло њих 42. Из Синдиката правосуђа кажу да су због рјешења поднијели захтјев за ванредну инспекцију Репуличкој управи за инспекцијске послове, као и предсједнику Народне скупштине РС за тумачење Закона о штрајку.

„Закон о штрајку је донијет 2008. године и претрпио је мање измјене 2020. године, а те измјене се нису тицале процеса минимума рада у правосудним институцијама. Чланом 25  поменутог Закона је регулисано да послодавац рјешење о минимуму процеса рада доноси 60 дана од дана ступања на снагу Закона о штрајку, а ново рјешење је Министарство правде Српске донијело 22. фебруара ове године, након Одлуке о ступању у штрајк“, каже Башевић.

Из Синдиката правосуђа РС поручују да овакав однос силе према запосленим у институцијама правосуђа неће прихватити и да ће се борити свим законским средствима, како би доказали да је Одлука о штрајку и начин провођења истог, легална, за разлику од Рјешења о утврђивању минимума процеса рада.

“Скупштина се наставља. Знаће се ових дана тачно на који начин ћемо спровести наше активности. У штрајк иду сви административни радници, а разлога је више. Радници запослени у судовима, тужилаштвима, Судској полицији, казнено-поправним установама и Правобранилаштву су дискриминисани по питању регреса, топлог орбока и накнаде за минули рад. Тражимо и да се из нашег Закона о платама избаци одредба која каже „до 35% накнаде за обим и тежину послова је урачунато у основну плату“, јер је то нонсенс. Тражимо и да се избаци и стави у колективни уговор, гдје је и мјесто. Тражимо да се административним радницима процентуално повећа плата сваки пут када се повећа судијама у тужиоцима, који су имали два повећања од прошле године, а ми нулу. Нема рада у правосудним институцијама без техничког особља, судске полиције, администрације, стражара и свих осталих који раде у правосуђу, а нису носиоци правосудних функција“, каже Петровић.

Синдикат правосуђа Републике Српске позива се на Устав РС и право на штрајк и слободу синдикалног организовања, као и Европску конвенцију о људским правима и основним слободама, члан 11, 14 и 17 и сматра да Рјешење о утврђивању минимума процеса рада представља кршење права радника запослених у правосудним институцијама у Српској. Скупштина Синдиката правосуђа РС наставља са радом, а одлуке о даљим активностима на вријеме ће бити саопштене јавности.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!