Републици Српској је потребан нови Закон о раду или измјене и допуне овог закона

У Бањалуци је 13. октобра 2017. године одржана завршна Јавна расправа о Анализи примјене Закона о раду Републике Српске, на којој је учествовало 65 представника синдикалних организација са подручја Регионалног синдикалног центра Бања Лука.
Поред представника синдикалних организација, јавној расправи су присуствовали и активно учествовали у њеном раду, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, те предсједници већине гранских синдиката, чланица СС РС, затим представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС и Уније удружења послодаваца РС.
Суштински проблем који је истакнут од стране Савеза синдиката РС, када је у питању искуство у провођењу новог Закона о раду РС, је немогућност потписивања колективних уговора, затим да је у реалном животу све мање колективног преговарања и социјалног дијалога.
На расправи су изнесене бројне чињенице које говоре да је постојећи Закон о раду РС непроводив, да има много недостатака, те да је потребно кренути у израду новог или у измјене и допуне овог закона, а све у циљу побољшања радничких ни синдикалних права у РС.

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]
Информација у вези са Одлуком Уставног суда Републике Српске