Ranka Mišić učesnik 8. Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana, koji se održava u Skoplju od 30.septembra-2.oktobra

Evropski ekonomski i socijalni komitet domaćin je 8. Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana, a koji je organizovan ove godine u saradnji sa Evropskom komisijom i Vijećem za regionalnu saradnju, a koji se održava u Skoplju – Sjeverna Makedonija u periodu od 30.septembra-2.oktobra. Forum će biti fokusiran na tri glavne teme: kako poboljšati proces pristupanja-kredibilna perspektiva EU za Zapadni Balkan, doprinos Organizacije civilnog društva Zelenoj agendi i održivom razvoju Zapadnog Balkana kao dio procesa pristupanja EU i stanje socijalnog dijaloga i omogućavanje građanskog prostora na Zapadnom Balkanu. Forum će okupiti učesnike iz niza ekonomskih i socijalnih savjeta i sličnih institucija, predstavnike poslodavaca, sindikata i drugih grupa ekonomskih i društvenih interesa i nevladinih organizacija, kako bi razgovarali o nekim od glavnih pitanja koja utiču na organizovano civilno društvo u regionu Zapadnog Balkana.

Forum se od 2006. godine organizuje svake dvije godine, a ujedno pruža priliku za razmjenu mišljenja o trenutnom stanju civilnog društva u regionu, njegovim potrebama i budućem razvoju. Učesnici Foruma usvajaju zaključke upućene nacionalnim vlastima i evropskim institucijama.

Učesnici Foruma su premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednica Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Kristina Šveng, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašpar Dovžan, član Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Majlinda Bregu, te predstavnici sindikata i poslodavaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, predstavnici iz glavnih međunarodnih i evropskih krovnih organizacija civilnog društva i predstavnici iz EU delegacija iz zemalja Zapadnog Balkana. Na 8. Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana ispred Saveza sindikata Republike Srpske učestvuje predsjednica Ranka Mišić.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!