Rang lista : Najbolje zemlje za život žene, 2020. godine Bosna i Hercegovina na 70. od 156 zemalja

Rang lista : Najbolje zemlje za život žene, 2020. godine Bosna i Hercegovina na 70. od 156 zemalja
Rang lista : Najbolje zemlje za život žene, 2020. godine Bosna i Hercegovina na 70. od 156 zemalja

Švedska je rangirana kao najbolja zemlja na svijetu za žene, navodi se u novom izvještaju koji je nedavno objavio časopis CEOWORLD. Danska i Holandija slijede na drugom i trećem mjestu. Norveška je na 4. mjestu. Osam od prvih deset zemalja nalazi se u Evropi, uključujući Finsku (br. 6), Švajcarsku (br. 7), Francusku (br. 8) i Njemačku (br. 10); na listi su se nalazile i Kanada (br. 5) i Novi Zeland (br. 8). Rangiranje 2020. postavilo je Luksemburg na 11. mjestu ispred Austrije na 12. mjestu; dok je Italija bila na 13. mjestu, a Španija na 14. mjestu. Sve u svemu, među 20 najboljih zemalja na svijetu za život žene, 15., 16. i 17. mjesto zauzimaju Japan, Australija i Velika Britanija.

Postoji univerzalni obrazac diskriminacije i kriminala nad ženama, ali količina i intenzitet se razlikuju od zemlje do zemlje. Regionalni, rasni i socio – ekonomski faktori igraju presudnu ulogu u određivanju objektivizacije ženskog tijela i rodne ravnopravnosti. Iskreno, ne postoji zemlja na svijetu koja bi bila 100% sigurna za žene sa slobodom da žive ravnopravno. Ali, neke zemlje su bolje od drugih kada su u pitanju jednaka prava, socijalna uključenost i osjećaj sigurnosti.

Na osnovu ankete sa gotovo 256.700 žena širom svijeta, časopis CEOWORLD objavio je svoju godišnju ocjenu najboljih zemalja za život žena. Da bi se napravila lista najboljih zemalja za žene, 156 zemalja dobilo je ocjene kroz 9 atributa: rodna ravnopravnost, procenat zakonodavnog mandata žena, osjećaj sigurnosti (žene starije od 15 godina i starije koje su navele da se osjećaju sigurno dok hodaju same noću),jednakost u prihodima, briga o ljudskim pravima, osnaživanje žena, prosječne godine obrazovanja među ženama, ženama uzrasta od 25 godina i starijima sa plaćenim radom i uključivanjem žena u društvo.

Svakoj državi je dodijeljen podjednako ponderisan rezultat na 9 atributa kako bi se dobila rangirana lisa za život žena. Ne iznenađuje da su na listi dominirale skandinavske zemlje. Najnoviji podaci pokazuju da su neke od najgorih zemalja za žene postigle ciljvee, dok neke najbolje, zaostaju u ključnim oblastima.

Nema sumnje da žene više učestvuju i imaju relativno više slobode da se uzdižu u moderno doba, ali stopa napretka je vrlo spora, naročito u zemljama trećeg svijeta. Jednostavno rečeno, polovina svjetske populacije živi sa osjećajem nesigurnosti, a ovaj svijet nikada ne možemo učiniti boljim mjestom, dok polovina stanovništva živi u strahu. Ako uporedite nivo osnaživanja žena širom svijeta, mjereno u pogledu bezbjednosti, pravde i inkluzije, naći ćete evropske zemlje, naročito skandinavske zemlje. Suprotno tome, neke razvijene zemlje još uvijek zaostaju u trci za stvaranjem holističkog ekosistema kako bi žene mogle slobodno „cvjetati“ .

Najbolje zemlje za žene: Priroda ne diskriminiše ljude jer pruža jednake mogućnosti svima da žive i sjaje u skladu sa potencijalom. Idealistično je da bi žene trebale imati više slobode da rade sve što žele jer su one te koje vode ljudsku civilizaciju naprijed. Evo nekih zemalja koje ženama daju više slobode i moći i možete vidjeti kako je to suštinski povezano sa indeksom sreće.

Švedska: Švedska je najomiljenija zemlja za život žene. Za preko 10 miliona šveđana ne postoji spolna diskriminacija; ocjena zemlje 99,7 govori sve. Ako dolazite iz SAD-a ili sa Dalekog Istoka, naići ćete na žene koje igraju proaktivniju ulogu u svakodnevnom životu. Više liči na hiper-ravnopravnost, jer niste uslovljeni da vidite potpunu nezavisnost žene.

Danska: Danska, zemlja od 5,8 miliona sa najvišim rangom u indeksu ljudskog razvoja, ocjenjena je kao druga najbolja zemlja za žene u 2020. godini. Na skali od 100, ova zemlja ima 99,4. Skandinavska zemlja ruši sve moguće rodne barijere kako bi ženama dala mogućnost napredovanja u skladu sa potencijalom.

Holandija: Holandija je još jedna sjevernoevropska zemlja sa najvišim rejtingom na listi najboljih zemalja za život žene . Sa savršenim rezultatom od 99,2 , država od tri biliona dolara od 17 miliona ljudi pokazuje izuzetni napredak na planu ravnopravnosti i jednakosti dohotka. Zemlja je poznata po svojoj socio-kulturnoj otvorenosti, što pomalo šokira autsajdere.

Norveška: Norvežani su poznati po rodnoj ravnopravnosti, zemlja je na vrhu u HDI rang listi, a kada je u pitanju rezultat po zemlji, ona je savršenih 98,7. Sa BDP-om po glavi stanovnika od 82.000 USD, zemlja redefiniše referentni nivo inkluzivnog rasta.

Kanada: Van Evrope, Kanada je rangirana kao najbolja u Americi po izgradnji društvenog poštovanja prema ženama. Zemlja ima 98,3, ali zaostaje za evropskim vrhom. Za 38 miliona multikulturnih kanađana, osnaživanje žena dolazi iz osnovne filozofije „pravednog društva“ za sve.

Finska: Zemlja postavlja mjerilo rodne ravnopravnosti u svim sferama života. Sa rezultatom od 97,5, zemlja se jednako dobro plasira na ravnopravnosti dohotka. Finska se nalazi na 12. poziciji u HDI rangiranju sa BDP-om po glavi stanovnika preko 50.000 dolara, što znači da zemlja nudi jednaku priliku za rast svakog pojedinačno.

Švajcarska: Najomiljenija zemlja takođe ima izuzetno visoku ocjenu 97,1. Za 8 miliona švajcaraca svi su jednaki i može se osjetiti rodna ravnopravnost i osnaživanje širom zemlje.

Prema članku koji je objavio Njujork tajms, žene u Švedskoj sada predstavljaju 46% parlamenta i 50% vladinog kabineta.

Nijedna zemlja nije savršena. Socio-kulturna definicija sigurnosti, bezbjednosti i osnaživanja varira od kulture do kulture. Australija i Novi Zeland takođe se nalaze na visokom nivou u pogledu osnaživanja i napretka žena

Originalni tekst i rang listu zemalja pogledajte na CEOWORLD MAGAZINE


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!