Radnici u zdravstvu zaslužuju veće plate i bolje uslove rada

Radnici u zdravstvu zaslužuju veće plate i bolje uslove rada
Radnici u zdravstvu zaslužuju veće plate i bolje uslove rada

U razgovoru sa novinarom za Srpska info o uslovima rada radnika u zdravstvu, zamjenik predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Nikola Crnčević poručio je da uslovi i ekonomsko – socijalni status zdravstvenih radnika mogu i moraju biti bolji.

Prosječna plata medicinske sestre kod nas je 900 KM, dok su vani te zarade znatno više, te da bi sestre i tehničari bili zadovoljni sa platom od 1.300 do 1.400 KM mjesečno plus topli obrok i regres, a  da su uslovi u vrijeme pandemije takvi kakvi jesu, ni najbolji niti najgori. Iz Sindikata poručuju da je najgore onim radnicima koji rade sa pacijentima koji boluju od korone, jer je veoma zahtjevno raditi pod zaštitnom opremom.

– Mislim da bi sestre i tehničari bili zadovoljni ovdje sa 1.300 do 1.400 KM mjesečno, s tim da se uz platu obračunava topli obrok i regres. Apelujemo na nadležne da je krajnje vrijeme da se poboljša materijalno-socijalni status zdravstvenih radnika. Naglasio bih da radnici daju svoj maksimum u ovom nesretnom vremenu, ne odustaju od pružanja pomoći pacijentu koji im je u svakom trenutku najbitniji – ističe Nikola Crnčević ispred Sindikata.

Poručuje da uslovi i ekonomsko-socijalni status zdravstvenih radnika u RS mogu i moraju biti bolji.

– Uslovi u trenutnoj pandemiji korona virusa su takvi kakvi jesu, nije ni najbolje, ni najgore, a kada uzmete u obzir da su zdravstveni radnici preopterećeni i na izmaku snaga, ne može u ovakvoj situaciji ni biti idealno. Medicinarima je zaista naporno raditi, pogotovo onima u kovid odjeljenjima koji brinu o najtežim pacijentima. Treba samo pet minuta provesti u zaštitnom odijelu, u skafanderima i svoj onoj opremi, vidjeti koliko je to zahtjevno i kakva požrtvovanost treba da se radi u takvim uslovima – zaključuje Crnčević.

Izvor: www.srpskainfo.com


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!