Радници “ Спортека “ добијају веће плате

Радници " Спортека " добијају веће плате

Директор фабрике обуће “ Sportek “ Federico Zecchetto и предсједник синдиката у овом предузећу Радислав Стојановић потписали су Измјене и допуне Појединачног колективног уговора које подразумјевају повећање примања радника.

“ Први смо у области кожарске индустрије у Републици Српској који смо потписали Измјене и допуне Појединачног колективног уговора које подразумјевају да се кроз повећање коефицијената повећавају лична примања радника. “ , рекао је Стојановић, који је и потпредсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске.

Додао је да је без обзира на то што је нови Закон о раду умањио многа права радника, у “ Sporteku “ на снази Појединачни колективни уговор потписан између синдиката и послодавца још 2008. године.

“ Њиме се дају већа права радницима. Нпр. за 0,5% се увећава плата за сваку годину радног стажа, годишњи одмор се користи у цјелости увећан за један дан за сваке 3 године радног стажа. Радници имају 15% стимулације за редовно присуство на послу. Током године остварују и право на регрес, а исплаћује им се накнада и за прековремени и ноћни рад, који су увећани за 35%. Радници имају организован превоз, топли оброк и одређене премије. “

Калкулације показују да ће “ Sportek “ овим измјенама Појединачног колективног уговора повећати своје трошкове за око милион марака на годишњем нивоу, али без обзира на то договорено је да ће поново у наредним мјесецима бити разговарано о могућем новом повећању радничких примања.

Прочитајте и на mojkotorvaros.com

Преговори социјалних партнера о Општем колективном уговору, 20.02.2019. године, 13.00 часова

Најаве догађаја
У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, сутра 20. фебруара 2019 године ( сриједа), са почетком у 13,00 часова, одржаће се преговори социјалних партнера, Владе РС, Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката Републике Српске,  [опширније]