Радници “ Спортека “ добијају веће плате

Радници " Спортека " добијају веће плате

Директор фабрике обуће “ Sportek “ Federico Zecchetto и предсједник синдиката у овом предузећу Радислав Стојановић потписали су Измјене и допуне Појединачног колективног уговора које подразумјевају повећање примања радника.

“ Први смо у области кожарске индустрије у Републици Српској који смо потписали Измјене и допуне Појединачног колективног уговора које подразумјевају да се кроз повећање коефицијената повећавају лична примања радника. “ , рекао је Стојановић, који је и потпредсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске.

Додао је да је без обзира на то што је нови Закон о раду умањио многа права радника, у “ Sporteku “ на снази Појединачни колективни уговор потписан између синдиката и послодавца још 2008. године.

“ Њиме се дају већа права радницима. Нпр. за 0,5% се увећава плата за сваку годину радног стажа, годишњи одмор се користи у цјелости увећан за један дан за сваке 3 године радног стажа. Радници имају 15% стимулације за редовно присуство на послу. Током године остварују и право на регрес, а исплаћује им се накнада и за прековремени и ноћни рад, који су увећани за 35%. Радници имају организован превоз, топли оброк и одређене премије. “

Калкулације показују да ће “ Sportek “ овим измјенама Појединачног колективног уговора повећати своје трошкове за око милион марака на годишњем нивоу, али без обзира на то договорено је да ће поново у наредним мјесецима бити разговарано о могућем новом повећању радничких примања.

Прочитајте и на mojkotorvaros.com

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године