Radnici “ Sporteka “ dobijaju veće plate

Radnici " Sporteka " dobijaju veće plate

Direktor fabrike obuće “ Sportek “ Federico Zecchetto i predsjednik sindikata u ovom preduzeću Radislav Stojanović potpisali su Izmjene i dopune Pojedinačnog kolektivnog ugovora koje podrazumjevaju povećanje primanja radnika.

“ Prvi smo u oblasti kožarske industrije u Republici Srpskoj koji smo potpisali Izmjene i dopune Pojedinačnog kolektivnog ugovora koje podrazumjevaju da se kroz povećanje koeficijenata povećavaju lična primanja radnika. “ , rekao je Stojanović, koji je i potpredsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske.

Dodao je da je bez obzira na to što je novi Zakon o radu umanjio mnoga prava radnika, u “ Sporteku “ na snazi Pojedinačni kolektivni ugovor potpisan između sindikata i poslodavca još 2008. godine.

“ Njime se daju veća prava radnicima. Npr. za 0,5% se uvećava plata za svaku godinu radnog staža, godišnji odmor se koristi u cjelosti uvećan za jedan dan za svake 3 godine radnog staža. Radnici imaju 15% stimulacije za redovno prisustvo na poslu. Tokom godine ostvaruju i pravo na regres, a isplaćuje im se naknada i za prekovremeni i noćni rad, koji su uvećani za 35%. Radnici imaju organizovan prevoz, topli obrok i određene premije. “

Kalkulacije pokazuju da će “ Sportek “ ovim izmjenama Pojedinačnog kolektivnog ugovora povećati svoje troškove za oko milion maraka na godišnjem nivou, ali bez obzira na to dogovoreno je da će ponovo u narednim mjesecima biti razgovarano o mogućem novom povećanju radničkih primanja.

Pročitajte i na mojkotorvaros.com

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!