Radnici sa najnižom platom u Republici Srpskoj dnevno mogu da troše 15 KM

Radnici sa najnižom platom u Republici Srpskoj dnevno mogu da troše 15 KM
Radnici sa najnižom platom u Republici Srpskoj dnevno mogu da troše 15 KM

Analiza koju je radio Savez sindikata Republike Srpske je pokazala da je radnik koji prima najnižu platu od 450 KM u RS za 1 kg svinjetine u oktobru mjesecu morao raditi 3 sata i 40 minuta, za kilogram čajne je morao raditi 7 sati, kilogram teletine jedan radni dan  od 8 sati i još 50 minuta, dok je za 1 kg hljeba morao raditi 53,49 minuta. Navedene činjenice samo su pokazatelj da je najnižu platu neophodno povećati. Povećanje najniže plate će značajno uticati na radnike u RS, jer, nažalost, najniža plata znači da porodica, u kojoj je samo jedan član zaposlen i prima najnižu platu, na raspolaganju dnevno ima 15 KM da potroši.

Primjera radi, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu je u oktobru mjesecu iznosila 1912,87 KM. Ako se posmatra iznos sindikalne potrošačke korpe za mjesec oktobar ove godine, evidentno je da je u oktobru potrošačka korpa dostigla najveći iznos od kako se računa sindikalna potrošačka korpa. Sindikalna potrošačka korpa, osim prehrane za jednu četvoročlanu porodicu podrazumjeva i sve one proizvode i usluge koji su po definiciji neophodni da bi se obezbijedila egzistencija na mjesečnom nivou, kao što su stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje stanovništva, odjeća i obuća, higijena i njega zdravlja, prevoz te obrazovanje i kultura. U mjesecu oktobru za troškove prehrane jedna četvoročlana porodica morala je izdvojiti 706,20 KM. Jednoj četvoročlanoj porodici, u kojoj član porodice  prima prosječnu platu u RS, a takvih je 65% radnika, trebale su 2,1 prosječne plate da bi obezbijedili sindikalnu potrošačku korpu u cijelosti. Sa druge strane, radnici koji u privredi primaju prosječnu platu od 620 KM nisu mogli obezbijediti za svoju porodicu ni jednu trećinu potrošačke korpe, a da bi to ostvarili trebala im je 31, prosječna plata koja je u oktobru mjesecu iznosila 910,00 KM.

Radnici sa najnižom platom u RS trebaju 4,3 prosječne plate da bi pokrili troškove sindikalne potrošake korpe, a 1,6 prosječnih plata samo za prehranu.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS podsjeća da Savez sindikata opravdano već duži vremenski period provodi intezivnu kampanju za povećanje najniže plate, sektorskih plata, povećanje plata u privredi i za budžetske korisnike, a sve u cilju smanjenja siromaštva, nejednakosti i odliva radne snage iz RS. Najnižu platu od 450 KM  prima preko 40.000 radnika u RS. Zbog toga je kampmanja Saveza sindikata fokusirana u tri pravca-povećanje plata budžetskim korisnicima, povećanje najniže plate i povećanje plata u privredi. Uspješno je realizovan zahtjev za povećanje plata budžetskim korisnicima od 5 -20%.

Plata od 450 KM je sramotna i zato je zahtjev Saveza sindikata RS  da najniža plata od 01. januara 2020. godine treba da iznosi 550 KM, da bi u drugom kvartalu naredne godine porasla na 600 KM. Važno je i da se najniža plata odnosi samo na NK radnike, a ne kao što je sada praksa. Povećanje najniže plate značajno će doprinjeti poboljšanju statusa radnika, kao i poboljšanju ukupnog ambijenta u Republici Srpskoj. Najniža plata, osim što bi povećala primanja radnicima sa minimalnim primanjima, ima ulogu i da „gura“ povećanje plata u realnom sektoru.