Radnici pravosuđa od jutros u štrajku

Radnici pravosuđa od jutros u štrajku
Radnici pravosuđa od jutros u štrajku

Zaposleni u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, ne računajući nosioce pravosudnih funkcija (sudije i tužioce) od jutros su u štrajku. Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović kaže da je 80% pravosudnih institucija u štrajku, tokom kojeg je došlo do obustave rada, a sve u skladu sa Zakonom o štrajku. Poručuje i da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

„Sindikat pravosuđa Republike Srpske od Ministarstva pravde Republike Srpske i nadležnih institucija traži da prestane diskriminacija administrativnih radnika u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, i to po tri osnova. Tražimo da se iz Zakona o platama u članu 8. odredba o naknadi u visini do 35% osnovne plate za težinu prirode posla i posebne uslove rada, izdvoji iz pomenutog Zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora. Tražimo prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u Srpskoj u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža, kao i da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost“, kaže Petrović.

Petrović kaže i da se štrajk održava širom Srpske u sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu RS. Tvrdi i da su se štrajku priključili i oni radnici koji nisu sindikalno organizovani, jer su izrevoltirani i razočarani.

„Odluka o štraku je donijeta jer su radnici ogorčeni, zato što su obespravljeni i diskriminisani i zato što ne čuju njihov glas u Ministarstvu pravde i Vladi RS. Nadamo se da će što prije doći do rješenja. Spremni smo, kao i do sada, da sjednemo za pregovarački sto. Nudili smo rješenje i nudimo i dalje, ali mora postojati kompromis. U interesu svih je, ali i odgovorno, da što prije sjednemo za pregovarački sto. Do kada ćemo štrajkovati zavisi isključivo od resornog ministarstva, Vlade RS i ljudi koji provode štrajk. Ministarstvo pravde je donijelo Rješenje o minimumu procesa rada, nakon naše Odluke o štrajku, koje je imalo za cilj da uguši štrajk, jer je predviđeno da do 98% zaposlenih radi. Kakav je to štrajk? Odustajanja nema. Štrajkujemo u skladu sa zakonom“, poručuje Petrović.

Predstavnici Sindikata pravosuđa RS podsjećaju da plata za srednju stručnu spremu iznosi 1.100 KM. Ako se od ove plate sa srednjom stručnom spremom oduzme iznos toplog obroka, oduzme iznos regresa i navedene naknade, onda se dolazi do toga da osnovna plata radnika u pravosuđu iznosi 875 KM. Stojanka Stanković, član Sindikalne organizacije Okružnog suda u Banjoj Luci potvrđuje sve navedeno.

„Mi radimo težak i odgovoran posao, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, susrećemo se svaki dan sa najtežim oblicima kriminala, maloljetničkim predmetima, imamo i dežurstva, ali nismo plaćeni adekvatno. Želimo da prestane diskriminacija u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija. Sudije i tužioci na početku svake godine dobiju određeno povećanje plata, a mi ne. Štrajk će, vjerujem, imati veliki uticaj“, kaže Stankovićeva.

Da se tokom štrajka postupa samo po predmetima koji su hitni, potvrđuje Mladen Bašević, predsjednik Sindikalne organizacije Osnovnog suda u Sokocu.

„Štrajk se provodi u potpunosti. Od ukupno 48 radnika koji rade u Osnovnom sudu u Sokocu, zajedno sa odjeljenjima u Istočnom Sarajevu i Palama, u štrajku su 42 radnika. Od šestoro radnika koji nisu u štrajku, četvoro je na bolovanju, jedan radnik je na godišnjem, a samo jedan je odbio da ide u štrajk“, kaže Bašević.

Podsjećamo, Republički odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske je na sjednici održanoj 9. februara 2024. godine u Banjoj Luci donio Odluku o stupanju u štrajk.

Osnovni sud Banjaluka, 28.02. (Izvor Mondo BiH )


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!