Prosječna plata medijskih radnika je 860 KM, u grafičarskoj djelatnosti oko 760 KM

Prosječna plata medijskih radnika je 860 KM, u grafičarskoj djelatnosti oko 760 KM
Prosječna plata medijskih radnika je 860 KM, u grafičarskoj djelatnosti oko 760 KM

U Banjaluci je 16.12.2021. godine održana sjednica Republičkog odbora Sindikata medija i grafičara Republike Srpske, a nakon sjednice predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Nikola Šobat je, na konferenciji za novinare, rekao da je vrijeme da se povećaju plate i unaprijede uslovi rada zaposlenih u medijima i grafičarskoj djelatnosti.

“Mi smo daleko ispod republičkog prosjeka kada je riječ o platama. Kod zaposlenih u medijima je jako niska plata za visoku stručnu spremu, kao i za odgovornost posla koji obavljaju. Prema našim podacima, prosječna plata radnika u medijima je 860 KM, a u grafičarskoj djelatnosti oko 760 KM”, rekao je Šobat.

Plate radnika koje zastupa Sindikat medija i grafičara se moraju povećati, a rad mora biti dostojanstven i plaćen. Važno je podstaći i poslodavce u oblastima medija i grafičarske djelatnosti da potpišu kolektivne ugovore radi povećanja plata zaposlenih i unapređenja uslova rada.

“Usvajanje izmjena Zakona o radu na posljednjoj sjednici parlamenta Srpske stvoriće određene uslove na planu kolektivnog pregovaranja i isplate plata”, rekao je Šobat.

Potpredsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Andrijana Pisarević kaže da mediji daleko više izvještavaju o unapređenju položaja drugih društvenih kategorija, a najmanje o sebi, te da takvu praksu treba promijeniti. Radnici u medijima i grafičkoj djelatnosti nisu dovoljno plaćeni, iako je njihov posao izuzetno odgovoran i težak, zato svi treba da se bore za svoja prava i da sa poslodavcima pregovaraju o unapređenju uslova rada.

“Mi ćemo kao sindikat biti uz njih s ciljem da im obezbijedimo svaku moguću i zatraženu pomoć na tom planu. U trci i panici za drugim informacijama i za izvještavanjem i svim događajiam dnevnim, novinari zaborave misliti na sebe. I dok svakodnevno pišemo i izvještavamo o pravima radnika u raznim drugim sektorima, najmanje vremena provodimo izvještavajući o našem sektoru i našim platama”, poručila je Pisarevićeva.

Sindikat medija i grafičara RS okuplja 17 sindikalnih organizacija i oko 3.500 zaposlenih prema podacima iz 2020. godine.


NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!