Predstavnici Saveza sindikata RS za „Buku“: Poslodavci moraju da odriješe kesu

Predstavnici Saveza sindikata RS za „Buku“: Poslodavci moraju da odriješe kesu
Predstavnici Saveza sindikata RS za „Buku“: Poslodavci moraju da odriješe kesu

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske je za „Buku“ okvalifikovala ponudu poslodavaca da najniža plata u RS bude 480 KM kao ruganje radničkoj klasi. Njom su, kaže, ujedno poslali i jasnu poruku svakom radniku u RS – „ovdje ‘leba nema“.

Prokomentarisala je i poticaje koji se daju u realni sektor od strane Vlade RS.

„To je naš novac, njega dobijaju pojedinci u realnom sektoru, a radnici im rade za 450-480 maraka, to je za svaku osudu i mislim da Vlada RS mora reagovati i zapitati se šta ona u stvari finansira i šta znači poticaj za realni sektor – bogaćenje pojedinaca ili stvaranje jednog pravičnijeg društva u kome ljudi od svog rada mogu da žive, da ne idu sa ovih prostora, već da grade ovu zemlju. Niko je neće graditi za 480 maraka, niko neće ni rađati, jer džaba sve pronatalitetne politike i mjere ako vi od svoje plate ne možete da živite životom dostojnim 21. vijeka“, rekla je Ranka Mišić.

Sve ispod 1.000 KM nije dovoljno

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu, takođe kaže da mu nije jasan potez Unije poslodavaca RS, obzirom da mu je poznato da se u sistemu metalske industrije i rudarstva RS, u 90 odsto preduzeća isplaćuje veće plata od zagarantovane, odnosno preko 600 KM. Kao primjer je naveo Aluminu Zvornik, koja ima 1600 radnika, a najniža plata iznosi preko 700 KM.

 „Ako prosječna plata na nivou RS od početka iduće godine treba biti 1000 KM, zaista ne vidim razlog zašto je 550 KM tako basnoslovna cifra, a pogotovo ako znamo da je 500 KM oslobođeno poreza“, naglasio je, navodeći i da bi bilo potpuno nekorektno da imamo dvije najniže zagarantovane plate – jednu za realni sektor, a drugu za one kojima je poslodavac Vlada RS, gdje je iznos najniže zagarantovane plate 545 KM. 

Po njemu  poslodavci moraju da odriješe kesu ili će u protvnom njihovi pogoni i radnje ostati pusti.

Cijeli tekst pročitajte na www.buka.com