Povećanje najniže plate realan osnov za povećanje svih plata u Srpskoj

Povećanje najniže plate realan osnov za povećanje svih plata u Srpskoj
Povećanje najniže plate realan osnov za povećanje svih plata u Srpskoj

Za Savez sindikata Republike Srpske je prihvatljiv prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata za 2024. godinu iznosi 1.050 KM i predstavlja dobru mjeru i realan osnov za povećanje svih plata u Republici Srpskoj.

Savez sindikata Republike Srpske od prošle godine, snagom argumenata, socijalnim partnerima predlaže da iznos najniže plate bude u iznosu koji je potreban četvoročlanoj porodici za prehranu iz sindikalne potrošačke korpe, jer je svaka plata, od koje radnik ne može da prehrani svoju porodicu, besmislena.

Prema posljednjim podacima, samo za prehranu u septembru mjesecu bilo je potrebno izdvojiti 1.137 KM, u vrijeme kada 2/3 radnika u Srpskoj radi za prosječnu platu koja je manja od republičke prosječne plate u iznosu od 1.277 KM. Socijalni partneri, nažalost, nisu imali sluha za prijedlog Saveza sindikata Republike Srpske, a svoj negativan stav su pokazali na posljednje dvije sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

S druge strane, privredni subjekti su u prošloj godini ostvarili prijavljenu neto dobit u iznosu od četiri milijarde KM, a sasvim sigurno je najmanje još 1/3 dobiti ostala u sivoj zoni. Savez sindikata Republike Srpske nije protiv ostvarivanja dobiti poslodavaca, ali je protiv niskih plata i loših uslova rada, koji su glavni motiv za odlazak radnika iz Srpske za većim platama i boljim uslovima rada.

Podsjećamo, najniža plata ima dvojaku ulogu. Prva je da zaštiti radnike koji primaju najnižu platu, a druga uloga je da „pogura“ sve druge plate. Korist od povećanja najniže plate mogu imati svi, i radnici i ekonomija. Povećanje  najniže plate je jedna od mjera kojom Republika Srpska može da kontroliše inflaciju na ovim prostorima, odnosno očuva potrošnju i bitno utiče na opredjeljenje radnika da ostanu u Republici Srpskoj.

Važno je da Republika Srpska koristi svoju obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu i da zadrži radnike, koji će svojim radom doprinijeti rastu BDP-a, a ne da uvozi radnike. Savez sindikata Republike Srpske je više od godinu dana radio na novom uređenju sistema plata, a povećanje najniže plate je upravo prvi korak ka tome.

Očekujemo da Vlada Republike Srpske prihvati prijedlog predsjednika Republike Srpske i da najniža plata za 2024. godinu iznosi 1.050 KM.

Treba napomenuti da je Savez sindikata Republike Srpske podržao sve mjere koje je donijela Vlada Republike Srpske, kao direktnu podršku poslovnoj zajednici i ta podrška je građane Srpske koštala blizu milijardu i 200 miliona KM. Očekivali smo da te mjere doprinesu značajnijem povećanju plata u realnom sektoru, do čega nije došlo. Radnici u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu, trgovini, poljoprivredi, saobraćaju i vezama i dalje su najslabije plaćeni radnici u Republici Srpskoj i njihove plate iznose od 943 do 1.052 KM.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!