Okrugli sto za članove organa Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS

Okrugli sto za članove organa Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS
Okrugli sto za članove organa Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS

 Predstavljanje  Nacrta strategije zaštite i zdravlja na radu u Republici Srpskoj za period 2021 – 2024.godine sa posebnim akcentom na tretiranje COVID-19 kao profesionalnog oboljenja i posljedice koje će COVID-19 ostaviti na mentalno zdravlje radnika

U sklopu svojih programskih aktivnosti Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS i Savez sindikata RS organizovali su  Okrugli sto posvećen Nacrtu strategije zaštite i zdravlja na radu u Republici Srpskoj za period 2021 – 2024.godine sa posebnim akcentom na tretiranje COVID-19 kao profesionalnog oboljenja i posljedice koje će COVID-19 ostaviti na mentalno zdravlje radnika“.  

Okrugli sto je održan u Tesliću, 12. i 13.marta 2021. godine za  članove Republičkog odbora, Nadzornog odbora i Statutarne komisije Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.  

Stavove i zahtjeve Saveza sindikata Republike Srpske o potrebi donošenja ove Strategije predstavila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić, dok su o Nacrtu Strategije zaštite i zdravlja na radu  govorili stručnjaci  iz   Udruženja inženjera zaštite na radu RS,  Nikola Šobat i iz Zavoda za medicinu rada i sporta RS, dr.Vesna Paleksić.

Najviše se diskutovalo o COVID-19 kao profesionalnom oboljenju  odnosno na koji način se  dokazuje, zatim o naknadi plate za vrijeme bolovanja prouzrokovanog COVID-19  i njegovim posljedicama po mentalno zdravlje zaposlenih u zdravstvu.

Nakon okruglog stola, održana je redovna sjednica Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Okrugli sto  je realizovan kroz projektnu aktivnost Saveza sindikata Republike Srpske „Sindikati sindikatima – za sigurnija radna mjesta – stop pandemiji i zaštita i zdravlje na radnom mjestu“  putem Međunarodne konfederacije sindikata.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava