Odluka o smanjenju cijene rada u ŠG „Romanija“ Sokolac nezakonita

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ŠG „Romanija“ Sokolac zatražio je od direktora ovog gazdinstva Strahinje Baševića da stavi van snage Odluku o smanjenju cijene rada od 160,00 KM na 140,00 KM, koja je SAMOINICIJATIVNO donijeta od strane direktora u organizacionom dijelu JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac – ŠG „Romanija“ Sokolac,  a koja je u vrijeme galopirajuće inflacije i sve većih troškova života, nedopustiva. Zahtjev za stavljanje van snage ove Odluke Sindikalni odbor uputio je i generalnom direktoru JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, Nadzornom odboru ovog javnog preduzeća, kao i predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Iz Sindikalne organizacije ŠG „Romanija“ Sokolac poručuju da je Odluka nezakonita i da je direktor nije imao pravo donijeti samoinicijativno, bez saglasnosti sa reprezentativnom Sindikalnom organizacijom, koja je potpisnik Kolektivnog ugovora i cijene rada od 160,00 KM.  Ukoliko se jednostrano donesena Odluka o smanjenju cijene rada ne stavi van snage, radnici će iskoristiti sve vidove sindikalne borbe, od nadležnh inspekcijskih organa, suda, do štrajka.

Podsjećamo, Jedinstvena udružena sindikalna organizacija u JPŠ „Šume Republike Srpske“ je 1.jula 2022. godine,  nakon višenedjeljnjih pregovora i organizovanja štrajkova upozorenja po Šumskim gazdinstvima širom Republike Srpske, postigla dogovor sa Upravom preduzeća JPŠ „Šume Republike Srpske“ i potpisala Sporazum o povećanju cijene rada sa 140 na 160 KM. Plate zaposlenih u ovom preduzeću od jula mjeseca su uvećane za 15%, kao i iznos regresa i druga primanja koja su vezana za cijenu rada takođe su uvećana za 15%.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!