Najava povoljnijeg načina obračuna penzija za buduće penzionere MUP-a

Najava povoljnijeg načina obračuna penzija za buduće penzionere MUP-a
Najava povoljnijeg načina obračuna penzija za buduće penzionere MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas je rekao da je Ministarstvo predložilo Vladi Republike Srpske da se budućim penzionisanim pripadnicima MUP-a penzije obračunavaju po povoljnijim uslovima za njih.

„Na narednoj sjednici Vlade Republike Srpske, koja će biti sljedeće sedmice, dogovorili smo da se za sve pripadnike MUP-a koji u budućem periodu budu odlazili u penziju u obračunu koristi petogodišnji prosjek, pet najboljih godina koje su oni ostvarili u svojoj karijeri i na taj način će imati uvećane penzije.
Sada pripremamo sve ono što je potrebno da na narednoj sjednici Vlade i zvanično donesemo tu odluku kako bi svi naši pripadnici Ministarstva koji odlaze u penziju imali uvećane penzije, naravno u skladu i sa onim što su radili u proteklih 30 godina – rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske.“, rekao je ministar Dragan Lukač.

Radi se o službenicima koji su u toku radnog vijeka obavljali teške zadatke, ali su i učesnici odbrambeno – otadžbinskog rata. Zakon je i do sada prepoznavao policajce kao posebnu kategoriju, ali samo što se tiče uslova penzionisanja, rekla je Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Proteklih 15 mjeseci smo išli prema institucijama Republike Srpske kako bismo snagom argumenata pokazali da je ovakav novi pristup neophodan. Jedan od ključnih argumenata je da ako vas zakon prepoznaje kao posebnu kategoriju u uslovima penzionisanja, mora vas prepoznati i kao posebnu kategoriju kada utvrđuje visinu vaših penzija.“

U Sindikatu radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske podržavaju ovakvo rješenje i očekuju da će se izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima uskoro naći pred poslanicima u Narodnoj Skupštini.

Najavljno povećanje će u naredne tri godine koštati vladu oko 150 000 maraka.

Prilog ATV 09.08.2019. godine


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!