Na zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske povećanje plata od maja mjeseca

Na zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske povećanje plata od maja mjeseca
Na zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske povećanje plata od maja mjeseca

Predsjednici sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, predvođeni predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić razgovarali su danas u Vladi RS sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i resornim ministrima o povećanju plata i izdvajanju toplog obroka i regresa na postojeće koeficijente.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić istakla je da je razgovarati o radničkim pravima u ovom trenutku jako težak i mukotrpan posao. Sva ukupna situacija je ionako težak položaj radnika, dovela u još teži. Zato je nepohodno što prije povećati radnička primanja u Srpskoj, jer je inflacija galopirajuća, a radnici se bore za egzistenciju. U budžetu Republike Srpske predviđeno je 42,5 miliona KM za povećanje primanja.

„Jako nam je važno da se brzo dogovorimo i da budu povećana majska primanja. Razgovarali smo i o potrebi povećanja najniže plate u Srpskoj, kako bismo zaštititili one radnike koji primaju najnižu platu i isto tako sankcionisali one poslodavce koji svoje radnike plaćaju iznosom najniže plate. Zatražićemo hitnu sjednicu Socijalno-ekonomskog savjeta, iako znam da poslodavci ovo ne žele da urade“, rekla je Ranka Mišić novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da svako povećanje primanja ima smisla, te da Sindkat ne odustaje od zahtjeva za izdvajanje toplog obroka.

„Zahtjev je da se radnicima poveća primanje, odnosno da se na postojeće koeficijente doda iznos za topli obrok i regres. Sindikati će održati sastanak i dogovoriti rješenje, a razumijemo stanje na globalnom nivou, koje je uticalo i na Republiku Srpsku“, kaže Ranka Mišić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da pomogne radnicima, ali i svim građanima Srpske, te istakao da je predloženo da budžetskim korisnicima majske plate budu povećane 10 odsto.

„Ne želimo parcijalna rješenja, nego jednoobrazna. Vlada je ponudila 10 odsto povećanje zaposlenima. Fond za plate u budžetu je 850 miliona KM. Na godišnjem nivou to povećanje bi iznosilo 86 miliona KM“, kaže Višković.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!