„ Mehanizmi B „ iz Gradiške pozitivan primjer socijalnog dijaloga i odnosa prema radnicima

„ Mehanizmi B „ iz Gradiške pozitivan primjer socijalnog dijaloga i odnosa prema radnicima
„ Mehanizmi B „ iz Gradiške pozitivan primjer socijalnog dijaloga i odnosa prema radnicima

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić posjetio je danas, 06.03.2019. godine preduzeće „ Mehanizmi B „ u Gradišci. U ovom uspješnom preduzeću su odlučili da politikom povećanja zarada zadrže kvalitetnu radnu snagu i spriječe odlazak kvalifikovanih radnika u inostranstvo, prvenstveno u Njemačku i Sloveniju.

Nakon prošlogodišnjeg povećanja plata i uvođenja stimulativnog plaćanja, u planu je i novo povećanje zarada, što su nakon razgovora potvrdili i direktor preduzeća Boban Čegar i predsjednik Peulić.

„ Pogrešno je štediti na zaradama zaposlenih, treba izvršiti racionalizaciju drugih troškova, podići produktivnost i pošteno platiti radnike. To je naša poslovna politika. Uvjeren sam da će većina poslodavaca koji žele opstati na ovim prostorima, primjeniti tu politiku „ , izjavio je direktor Boban Čegar nakon sastanka.

Predsjednik Peulić je nakon sastanka izjavio da se zalaže da iskreni  i pošteni poslodavci imaju i određene povlastice od države. U ovom slučaju posebno je istakao refundaciju sredstava za bolovanje, jer u ovom preduzeću radi oko 95 % žena, te je visoka i stopa porodiljskog bolovanja.

Predsjednik sindikalne organizacije u preduzeću „ Mehanizmi B „ Sanja Raca je istakla da je ovo preduzeće po mnogo čemu ispred ostalih, a posebno imajući u vidu uslove rada, redovnost isplate plata i primjenu najnovijih svjetskih standarda.

„ Svi se trudimo da preduzeće učinimo prijatnim mjestom za rad, tome doprinose i stimulativne zarade, te su međuljudski odnosi na visokom nivou, što vodi povećanju produktivnosti i kvalitetu proizvoda.„ , izjavila je Raca.

Preduzeće „ Mehanizmi B „ posluje od 2004. godine i trenutno zapošljava gotovo 120 radnika. Sarađuju sa svjetski poznatim kompanijama, a od prošle godine su počeli stipendirati i studente mašinskog i elektrotehničkog fakulteta, te doprinose kvalitetu izvođenja praktične nastave u Tehničkoj školi Gradiška.