Konferencija za štampu predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske na temu “ Odgovor na napade na Savez sindikata Republike Srpske “ ( Video )

Vanredna konferencija za štampu predsjednice SSRS Ranke Mišić, Dom sindikata. 28.09., 14.00. časova
Vanredna konferencija za štampu predsjednice SSRS Ranke Mišić, Dom sindikata. 28.09., 14.00. časova

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je danas, 28.09.2018. godine sa početkom u 14.00. časova održala vanrednu konferenciju za štampu na temu

“ Odgovor na napade na Savez sindikata Republike Srpske „

U daljem tekstu prenosimo dijelove izjave, a kompletan snimak konferencije za štampu pogledajte na video zapisu ili na fejsbuk stranici Saveza sindikata Republike Srpske. Takođe prenosimo izvještaje medija sa ove konferencije za štampu.

“ Ovaj press će biti drugačiji od svih onih koji su u ovoj sali održani i gdje sam bila učesnik tog pressa. Nekako sam cijenila da uloga sindikata nije da se svađaju jedan sa drugim, nego da rade isti posao, a to je da se štite prava i interesi radnika, i zato sam od 2015 – te do danas ostavila po strani svaku vrstu napada i pritisaka, bilo iz političkih centara moći, bilo iz centara ekonomske moći, i naprosto sam samo radila svoj posao.

Ovog trenutka se obraćam svim članovima Saveza sindikata Republike Srpske, svakom radniku u RS, obraćam se i svojoj porodici, jer pritisak i sve ono što sam trpjela i smatrala da je to normalno, u ovom trenutku postaje predmet press konferencije.

Ustavni sud Republike Srpske je sasvim legitimno po zahtjevu ocjenjivao ustavnost Statuta Saveza sindikata Republike Srpske. Nakon toga je izdao Saopštenje u kojem je ustanovio da su neustavna u dva člana, u svakom od tih članova po u jednoj alineji dvije ili jedna riječ i jedan član. Ustavni sud nije objavio Odluku, ona je u pripremi i vjerovatno će biti u rokovima propisanim zakonom objavljena u Službenom Glasniku Republike Srpske. Odluka Ustavnog suda se ne komentariše, ona se provodi. Odgovorno, moralno i materijalno tvrdim: Ustavni sud nije poništio Statut Saveza sindikata Republike Srpske, nije ga proglasio ništavnim i to je istina, a potvrdu te istine ćemo imati kada Odluka bude objavljena u Službenom Glasniku RS.

Zašto sam izašla prije objavljivanja odluke Ustavnog suda? Zato što je juče nanesena ciljano, namjerno, zlonamjerno, a podstaknuta određenim centrima moći, kvalifikacija koja je nanijela jezivu štetu instituciji koja nosi naziv Savez sindikata Republike Srpske. Vrlo ciljano i namjerno, zašto?

Odgovor na ta pitanja će dati sud. Ovog trenutka smo angažovali advokatsku kancelariju koja će podnijeti različite tužbe protiv Sindikata uprave RS, predsjednika Sindikata uprave RS sekretara Sindikata uprave RS i advokata g- dina Petkovića. Zastrašujuće je da neko ko je stručan tumači Odluku Ustavnog suda koje nema i koju nije vidio, a da pritom obavlja posao advokata i pritom vrlo ciljano sa takvim tumačenjem i ličnim stavom dovodi u zabludu i članstvo, ali i ukupno građanstvo. Kvalifikacije koje nisu tačne, koje su zlonamjerne i vrlo neutemeljeno plasirane od strane predstavnika Sndikata uprave RS, da smo kriminalna organizacija, da smo ne znam šta sve uradili, to je sve zabilježeno, je dovoljan razlog da kažem da ništa od toga nije tačno, i da je to potvrdio Ustavni sud, i zbog toga ćemo, onog trenutka kada Odluka bude na snazi, sprovesti odluku Ustavnog suda, izmjeniti alineju u jednom članu, alineju u drugom članu i jedan član Statuta Saveza sindikata Republike Srpske, i nastaviti normalno da radimo, jer Ustavni sud, ponavljam i garantujem nije proglasio ništavnim Statut SSRS. Svi oni koji to kažu, govore neistinu sa ciljem da se uništi Savez sindikata Republike Srpske, i to ne traje od juče, to traje jako dugo.  Ja to razumijem, jer mi smo organizacija koja ne pripada političkoj partiji, nijednoj, ne pripada nijednom tajkunu, nijednom vlasniku kapitala, to je radnička organizacija. Nikad se nismo libili da kažemo ono što je istina, niti da stvari nazovemo pravim imenom. Nismo plakali kad su nas gazili i izbacivali iz Narodne skupštine.

Ovdje postoji nešto što je zastrašujuće, nešto što se nije desilo u Republici Srpskoj, da postoji ciljana namjera da se uništi institucija i pojedinac. Institucija Saveza sindikata Republike Srpske neće biti uništena jer za to ne postoji nikakav razlog niti ikakav pravni osnov, a ni pojedinac koliko god se to nekom sviđalo ili ne sviđalo.

Još jednom se obraćam radnicima, Savez sindikata RS ima svoj Statut, nije ga poništio Ustavni sud , radio je u skladu sa zakonom i nastaviće dalje da radi. Naš prioritet je pravo radnika i sve što smo do sada radili bilo je u tom smjeru. Za sve one, koji su načinili ova djela klevete prema našoj organizaciji, biće predmet tužbi i sud će donijeti onu odluku kakvu on misli da treba da donese. Žao mi je što su ovakve stvari izrečene i što su radnici morali da slušaju takve neistine, vrijeme je pred nama i veoma brzo će biti objavljena Odluka Ustavnog suda koja će vrlo jasno pokazati da je sve ovo što sam rekla istina. Sve ostalo je laž, zla namjera i potreba da se uništi ova organizacija. I nije slučajno da član advokatske komore, advokat i nosilac liste jedne političke stranke iznese vrlo svjesno svojim mišljenjem stav koji je suprotan odluci Ustavnog suda. Začuđujuće, osnovno je neko načelo da se odluke Ustavnog suda ne komentarišu nego provode, ja nisam pravnik, ali bezbroj puta sam to čula, a kamoli da se komentarišu saopštenja na način koji je pogrešan, zlonamjeran sa jasnim ciljem da se uništi organizacija. “ , između ostalog izjavila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske

 

Alternativna televizija – ATV

Prilog BN televizije ( Video )


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava