Ко се усудио одрећи права на топли оброк и регрес у име 56.000 радника?

Ко се усудио одрећи права на топли оброк и регрес у име 56.000 радника?
Ко се усудио одрећи права на топли оброк и регрес у име 56.000 радника?

Два већинска, репрезентативна синдиката, Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске, који представљају раднике запослене у  управи, јавним службама и здравству и социјалној заштити, а који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, нису прихватили и потписали Споразум, којим су се представници Синдиката управе, Струковног синдиката доктора медицине, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара и Самосталног синдиката запослених у здравству и социјалној заштити одрекли права на топли оброк и регрес. Својим потписом ови синдикати одрекли су се Уставом и Законом загарантованог права, у име преко 56.000 запослених у јавном сектору, без да су их ишта питали. Одрекли су се и законског и статутарног права да репрезентативни синдикати колективно преговарају о повећању плата  најмање до краја другог квартала 2023. године, иако имамо свакодневни раст трошкова живота, галопирајућу инфлацију и одлазак радника из Републике Српске.

Представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС и Синдиката здравства и социјалне заштите РС подсјећају да су 29. априла 2022. године, са ресорним министрима у Влади РС, током преговора договорили повећање цијене рада за 10% буџетским и фондовским корисницима од 1. маја ове године, a Одлука о повећању плата објављена је у „Службеном гласнику Републике Српске“ број 42/22 и да је и тада било извјесно ново повећање плата кроз повећање коефицијената и измјена закона о платама. Иронија је да су управо ти синдикати, у мају мјесецу изричито одбили потписивање повећања плата за 10%, јер је њихов једини захтјев био посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес, који немају алтернативу. Да би оправдали свој неуспјех, Споразумом прихватају и то повећање цијене рада од маја мјесеца, што је искључиво заслуга представника ова два синдиката и Савеза синдиката Републике Српске, а не резултат Споразума.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС и Синдикат здравства и социјалне заштите РС и даље ће наставити своју борбу за издвајање топлог оброка и регреса, који не износи 100 КМ, већ је према Одлуци Владе Републике Српске, а на захтјев Савеза синдиката Републике Српске, топли оброк у нето износу повећан на 8 КМ дневно, и износи 176 КМ мјесечно, минимално, док регрес износи најмање 650 КМ на годишњем нивоу.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!