Економско – социјални савјет подржао Акциони план запошљавања, могуће повећање накнаде за вријеме незапослености, биће упућен захтјев за тумачење термина најнижа плата и начина обрачуна најниже плате

Економско - социјални савјет подржао Акциони план запошљавања, могуће повећање накнаде за вријеме незапослености, биће упућен захтјев за тумачење термина најнижа плата и начина обрачуна најниже плате

Економско-социјални савјет Републике Српске дао подршку је Приједлогу акционог плана запошљавања за ову годину, уз закључак да почну активности за рад на измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању како би се утврдило повећање износа накнаде за вријеме незапослености и дужина њеног примања.

У ту сврху именована је и радна група која већ следеће седмице креће у своје активности, како би припремила измјене и допуне Закона о посредовању у запошљавању што би омогућило повећање ове накнаде.

„Тиме би се и реализовао захтјев синдиката постављен прије неколико година за повећањем накнаде за вријеме незапослености и како би до љета дошло до усвајања измјена и допуна Закона о посредовању у запошљавању, како би радници, који не својом кривицом остану без посла, имали већу накнаду“,изјавила је Мишићева, која је и предсједавајућа Економско-социјалног савјета.

Она је подсјетила да је сада најнижа таква накнада 250 КМ, а највиша у висини просјечне плате у Српској, што зависи од дужине радног стажа и висине плате примаоца те накнаде.

Такође је навела да постоје проблеми у примјени најниже плате, као и да постоје различита мишљења и тумачења у спровођењу одлуке о најнижој плати.

„Дио послодаваца из јавног и приватног сектора злоупотребљава институт најниже плате у коју обрачунава и минули рад и прековремени рад и рад у дане празника. Одлучили смо да због тога упутимо захтјев Законодавном одбору Народне скупштине Српске да достави аутентично тумачење када је ријеч о примјени најниже плате“, рекла је Мишићева.

Она је истакла да је на сједници усвојен извјештај о реализацији Акционог плана за прошлу годину, након његових дорада.

Мишићева је додала да након ове сједнице престаје предсједавање Савеза синдиката Српске Економско – социјалним савјетом и да то преузима Унија удружења послодаваца Српске.

Погледајте прилоге, БН ТВ и АТВ

БН ТВ

АТВ

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ