Dragana Vrabičić za ATV: Apelujemo na poslodavce da preraspodjele radno vrijeme

Dragana Vrabičić za ATV: Apelujemo na poslodavce da preraspodjele radno vrijeme
Dragana Vrabičić za ATV: Apelujemo na poslodavce da preraspodjele radno vrijeme

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti je, gostujući na ATV-u, apelovala na sve poslodavce u Republici Srpskoj da vode računa o zdravlju svojih radnika i da ih ne izlažu visokim temperaturama koje su prisutne ovih dana. Važno je, kako kaže, izvršiti preraspodjelu radnog vremena. Iako preraspodjela jeste jedna od opcija, Zakonom o radu nije definisano koje su to temperature na kojima radnici ne bi trebali da rade.

„Međutim, na terenu vidimo da ta opcija apsolutno ne dolazi u obzir i da nam radnici rade po cijeli dan i na plus 40. Važno je da poslodavci prije ljeta donesu tačno definisane mjere koja je to temperatura kad  radnici moraju da se sklone. S obzirom da nemamo zakonsku regulativu, najbolje bi u ovoj situaciji bilo i fer i korektno da poslodavac sa svojim radnicima dogovori tu preraspodjelu, da vidi da li je radnicima lakše raditi od pet ujutru do 11,00 časova ili od 18,00 do 21,00…to bi bilo ljudski, jer ovdje je u pitanju ljudski faktor i taj bi faktor trebali poslodavci da iskoriste i zaštite svoje radnike, odnosno njihove živote“ rekla je Dragana Vrabičić gostujući u emisiji „Pitamo za vas“ na ATV-u.

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i drugim ministarstvima konačno mora donijeti neki Akt, kojim će tačno biti definisano koja je to temperatura na kojoj radnici moraju obustaviti svoj rad.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!