Aleksandar Tomić: Vlada da učini korake ka određivanju najniže plate

Aleksandar Tomić: vlada da učini korake ka određivanju najniže plate

Aleksandar Tomić, predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske rekao je danas novinarima u Banjaluci da su plate u ovom sektoru niske, a da je prosječna plata u novembru bila 761 KM, zbog čega bi Vlada Srpske morala činiti radikalnije korake u vezi sa određivanjem najniže plate. Prema njegovim riječima, neophodno je da Vlada Srpske ukaže Uniji poslodavaca na aktuelno stanje u društvu, da bi prestali da budu isključivi.

„Naš prioritet je nastaviti kolektivno pregovaranje i potpisivanje kolektivnih ugovora, raditi na unapređenju socijalnog dijaloga i privoditi ga funkciji“, rekao je Tomić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice republičkog odbora Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije.

On je ukazao na potrebu registracije granskih udruženja i unapređenja socijalnog dijaloga. Apelovao je da Vlada Srpske da svoj doprinos stavljanju pod kontrolu uvoza, s ciljem zaštite domaćih proizvođača.

„Mi, najagrarniji dio BiH uvozimo i konzumiramo 90 odsto uvozne hrane. To je paradoks. Naši mesoprerađivači su se oslonili na uvozne sirovine, to je meso iz Brazila, Argentine i drugih zemalja vrlo sumnjivog porijekla“, navodi Tomić.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!