Na 17. sjednici Republičkog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, održanoj 20.02.2021.godine u Banjoj Luci, raspravljalo se o stanju u preduzećima iz oblasti šumarstva, prerade drveta i papira  za vrijeme pandemije virusa Covid-19, pravima radnika propisana Zakonom, kolektivnim ugovorima i ostalim aktima, održavanju redovnih izbora u Sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira RS, te o aktivnostima Saveza sindikata Republike Srpske.

Nakon rasprave, doneseni su sljedeći :

ZAKLJUČCI

1. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, prihvatio je informaciju o aktivnostima Saveza sindikata Republike Srpske, koja se odnosi na donošenje Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, radu Radne grupe za izmjenu i dopunu Zakona o radu, te donošenju Strategije zaštite na radu u Republici Srpskoj.
  1. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, na osnovu iznesenih informacija od strane članova Republičkog odbora, konstatovao je da u oblasti šumarstva, prerade drveta i papira za vrijeme pandemije virusa Covid-19 nije bilo zloupotrebe prava radnika regulisanih Kolektivnim ugovorom, koja se odnose na isplatu plata i ostalih primanja niti otpuštanja radnika, te da uz poštivanje mjera zaštite i zdravlja na radu  nije došlo do oboljevanja radnika kao ni  do zaustavljanja proizvodnje u oblasti šumarstva, prerade drveta i papira.

U JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac plate se isplaćuju u kontinuitetu, ali u pojedinim organizacionim dijelovima, postoji kašnjenje u isplati plata (ŠG „Borja“ Teslić, ŠG „Majevica „ Lopare, Centar za sjemensko rasadničku proizvodnju, Doboj)

Stanje u ostalim oblastima je stabilno, osim u preduzeću ,,Nova Dipo,, Donji Podgradci, gde je došlo do proglašenja tehnološkim viškom sedam radnika koji su članovi Sindikata.

Radnicima zaposlenim u ,,Nova Dipo,, Donji Podgradci, biće pružena puna podrška Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, a Služba za besplatnu pravnu pomoć, pružiće svu potrebnu pravnu pomoć kako bi radnici ostvarili svoja prava kod nadležnih institucija , uključujući i podnošenje tužbe kod nadležnog suda.

1. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS daje punu podršku i aktivno će se uključiti u rješavanju problema u Šumskom gazdinstvu „Borja“ Teslić, u vezi donošenja Odluke o stupanju u štrajk u cilju realizacije zahtjeva koji se odnose na isplatu svih zaostalih bruto ličnih dohodaka (novembar, decembar 2020.godine i januar 2021.godine) regresa za 2020.godinu, te utvrđivanja odgovornosti pojedinca za nelegalne radnje, odnosno krađe šume i da se u vezi toga preduzmu odgovarajuće mjere, kao i da se izvrši imenovanje direktora Šumskog gazdinstva, u skladu sa Zakonom i Statutom Javnog preduzeća.
  2. Pozitivno su ocjenjene aktivnosti pojedinih poslodavaca, koji zajedno sa sindikalnim organizacijama u tim preduzećima rade na poboljšanju uslova radnika u vidu povećanja plata, stimulacija i mjera za očuvanje zdravlja radnika ( SHP „Celeks“ a.d. Banja Luka i „Standard“ a.d. Prnjavor)
  3. O ovim donesenim zaključcima u što kraćem roku upoznati sindikalno članstvo.

Sve aktivnosti Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske i aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske možete pratiti putem veb stranice Saveza sindikata Republike  Srpske,www.savezsindikatars.org.

17. sjednica Republičkog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske – Zaključci .pdf

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!