11. Посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС

Савез синдиката Републике Српске је 30.04.2020.године, on-line, путем ZOOM апликације, одржао 11. Посебну сједницу Предсједништва, на којој се расправљало о тренутном стању по дјелатностима, са посебним акцентом на евентуално отпуштање радника и смањење плата, плану активности након престанка ванредног стања, као и о начину обиљежавања Првог маја – Међународног празника рада.

Након свеобухватне расправе, донесени су сљедећи:

ЗАКЉУЧЦИ

1. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске усвојило је извјештај о тренутном стању у вези питања права радника запослених у привредним субектима и јавним институцијама у вријеме пандемије вируса Covid-19.
Радницима који су синдикално организовани, у највећем броју послодавци су у потпуности примјенили Закон о раду и колективне уговоре и није било отпуштања, а плате им се исплаћују у пуном износу.
Поједини послодавци у металској индустрији, рударству и трговини прехрамбеном робом, су наградили додатни труд и својим радницима исплатили новчане бонусе.
У појединим дјелатностима изражена је бојазан да би могло доћи до смањивања плата или отпуштања радника због смањења обима производње или потешкоћа у пласирању готових производа на тржишту.
Савез синдиката Републике Српске, грански синдикати и службе Савеза синдиката Републике Српске су, у пуном капацитету, дјеловале у свим синдикалним организацијама и тиме допринијели да се кршење радничких права сведе на минимум.

2. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је констатовало да је Влада Републике Српске реализовала захтјеве Савеза синдиката Републике Српске са Ванредне сједнице Предсједништва, одржане 31.03.2020.године, који се односе на :

– Исплату пореза и доприноса за март мјесец за послодавце којима је забрањен рад и исплату бруто плата за мјесец април, за оне послодавце којима је забрањен рад или су радили у смањеном капацитету.
– Увећање плата и исплату награде за оне раднике који су у току ванредног стања имали повећан обим посла и радили под отежаним условима рада ( здравствени радници, полицијски службеници, комунални полицајци, инспектори и цивилна заштита)

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је подржало иницијативу да Управни одбор Фонда солидарности за обнову Републике Српске, у чијем раду учествује и предсједница Савеза синдиката Републике Српске, размотри могућност да се на исти начин одобри помоћ и радницима запосленим у ватрогасним јединицама, поштама, радницима у комуналним предузећима који перу улице или раде са комуналним отпадом, радницима у ђачким и студентским домовима који су преуређени у карантине, те здравственим радницима који раде у домовима за стара и немоћна лица и дјецом са посебним потребама, као и запосленим у дијализним центрима.

3. Позитивно је оцјењена одлука Савеза синдиката Републике Српске, да се у вријеме ванредног стања помогне радницима који нису чланови синдиката, те да им се пружи потпуна бесплатна правна помоћ.
У пуном капацитету кориштен је документ Основни институти права радника у вријеме ванредног стања изазваног вирусом Covid-19, који је сачинила Служба за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске
Поред чланова синдиката, документ су користили и радници који нису наши чланови, послодавци и цјелокупна јавност.
Сви радници који су се обратили Служби за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске су успјели остварити законом загарантована права.

4. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је закључило да, након завршетка ванредног стања сви грански синдикати, у писаној форми, доставе приједлог плана активности Савеза синдиката Републике Српске за наредни период.

5. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је усвојило Првомајски проглас, којим се шаље јасна порука социјалним партнерима, Влади Републике Српске, Унији удружења послодаваца Републике Српске и Привредној комори Републике Српске, да оно што је у овом тренутку најважније, оно што су ваљда сви разумјели и схватили, је то, да је битан човјек, да је битан радник, да радник треба бити центар око кога се морамо окупити и да без радника нема спаса економији.
Раднике треба наградити пристојном зарадом, јер само са радницима Републике Српске назире се спас наше економије и наше социјалне стабилности.
Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је закључило да се првомајска порука радника – чланова синдиката из свих гранских синдиката, пошаље средствима информисања и објави на званичном сајту и facebook страници Савеза синдиката Републике Српске.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!