11. Posebna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS

11. Posebna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS
11. Posebna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS

Savez sindikata Republike Srpske je 30.04.2020.godine, on-line, putem ZOOM aplikacije, održao 11. Posebnu sjednicu Predsjedništva, na kojoj se raspravljalo o trenutnom stanju po djelatnostima, sa posebnim akcentom na eventualno otpuštanje radnika i smanjenje plata, planu aktivnosti nakon prestanka vanrednog stanja, kao i o načinu obilježavanja Prvog maja – Međunarodnog praznika rada.

Nakon sveobuhvatne rasprave, doneseni su sljedeći:

ZAKLJUČCI

1. Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske usvojilo je izvještaj o trenutnom stanju u vezi pitanja prava radnika zaposlenih u privrednim subektima i javnim institucijama u vrijeme pandemije virusa Covid-19.
Radnicima koji su sindikalno organizovani, u najvećem broju poslodavci su u potpunosti primjenili Zakon o radu i kolektivne ugovore i nije bilo otpuštanja, a plate im se isplaćuju u punom iznosu.
Pojedini poslodavci u metalskoj industriji, rudarstvu i trgovini prehrambenom robom, su nagradili dodatni trud i svojim radnicima isplatili novčane bonuse.
U pojedinim djelatnostima izražena je bojazan da bi moglo doći do smanjivanja plata ili otpuštanja radnika zbog smanjenja obima proizvodnje ili poteškoća u plasiranju gotovih proizvoda na tržištu.
Savez sindikata Republike Srpske, granski sindikati i službe Saveza sindikata Republike Srpske su, u punom kapacitetu, djelovale u svim sindikalnim organizacijama i time doprinijeli da se kršenje radničkih prava svede na minimum.

2. Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske je konstatovalo da je Vlada Republike Srpske realizovala zahtjeve Saveza sindikata Republike Srpske sa Vanredne sjednice Predsjedništva, održane 31.03.2020.godine, koji se odnose na :

– Isplatu poreza i doprinosa za mart mjesec za poslodavce kojima je zabranjen rad i isplatu bruto plata za mjesec april, za one poslodavce kojima je zabranjen rad ili su radili u smanjenom kapacitetu.
– Uvećanje plata i isplatu nagrade za one radnike koji su u toku vanrednog stanja imali povećan obim posla i radili pod otežanim uslovima rada ( zdravstveni radnici, policijski službenici, komunalni policajci, inspektori i civilna zaštita)

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske je podržalo inicijativu da Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, u čijem radu učestvuje i predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, razmotri mogućnost da se na isti način odobri pomoć i radnicima zaposlenim u vatrogasnim jedinicama, poštama, radnicima u komunalnim preduzećima koji peru ulice ili rade sa komunalnim otpadom, radnicima u đačkim i studentskim domovima koji su preuređeni u karantine, te zdravstvenim radnicima koji rade u domovima za stara i nemoćna lica i djecom sa posebnim potrebama, kao i zaposlenim u dijaliznim centrima.

3. Pozitivno je ocjenjena odluka Saveza sindikata Republike Srpske, da se u vrijeme vanrednog stanja pomogne radnicima koji nisu članovi sindikata, te da im se pruži potpuna besplatna pravna pomoć.
U punom kapacitetu korišten je dokument Osnovni instituti prava radnika u vrijeme vanrednog stanja izazvanog virusom Covid-19, koji je sačinila Služba za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske
Pored članova sindikata, dokument su koristili i radnici koji nisu naši članovi, poslodavci i cjelokupna javnost.
Svi radnici koji su se obratili Službi za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske su uspjeli ostvariti zakonom zagarantovana prava.

4. Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske je zaključilo da, nakon završetka vanrednog stanja svi granski sindikati, u pisanoj formi, dostave prijedlog plana aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske za naredni period.

5. Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske je usvojilo Prvomajski proglas, kojim se šalje jasna poruka socijalnim partnerima, Vladi Republike Srpske, Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privrednoj komori Republike Srpske, da ono što je u ovom trenutku najvažnije, ono što su valjda svi razumjeli i shvatili, je to, da je bitan čovjek, da je bitan radnik, da radnik treba biti centar oko koga se moramo okupiti i da bez radnika nema spasa ekonomiji.
Radnike treba nagraditi pristojnom zaradom, jer samo sa radnicima Republike Srpske nazire se spas naše ekonomije i naše socijalne stabilnosti.
Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske je zaključilo da se prvomajska poruka radnika – članova sindikata iz svih granskih sindikata, pošalje sredstvima informisanja i objavi na zvaničnom sajtu i facebook stranici Saveza sindikata Republike Srpske.