Uskladiti plate administrativnih radnika u pravosuđu sa najnižom platom

Saopštenje za javnost Sindikata pravosuđa Republike Srpske

Uskladiti plate administrativnih radnika u pravosuđu sa najnižom platom

Sindikat pravosuđa Republike Srpske pozdravlja Odluku Vlade RS da najniža plata za 2024. godinu iznosi 900.00 KM i još jednom poziva Vladu Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske da nastave pregovore sa Sindikatom pravosuđa Republike Srpske, kako bi se povećale plate administrativnim radnicima u pravosuđu.

Podsjećamo, administrativni radnici, koji rade pod materijalnom i krivičnom odgovornošću u pravosuđu, a njih je oko 70% sa SSS, diskriminisani su već dugo u odnosu na nocioce pravosudnih funkcija (sudije i tužioci). Naime, ukupna plata upisničara, daktilografa, vozača, arhivara, sudskih izvršilaca i instruktora iznosi 1.050 KM mjesečno. To znači da će od 1. januara 2024. godine svi ovi radnici imati manju platu od najniže plate, jer treba imati na umu da iznos od 900 KM predstavlja osnovnu platu za NK radnika, na koju se, po Zakonu, dodaje iznos za topli obrok i regres. Takođe, planirano je povećanje plata za sve sudije i tužioce u iznosu od oko 10% od 01. januara 2024. godine (nominalno od 300.00 KM do 500.00 KM), a treba znati da smo neodvojivi dio pravosudnog sistema u Republici Srpskoj.

Sindikat pravosuđa Republike Srpske je ranije u više navrata, i kroz jednočasovni štrajk upozorenja, tražio od Vlade Republike Srpske da ispravi nepravdu prema zaposlenima u pravosuđu u pogledu diskriminacije u odnosu na nosioce pravosudnh funkcija, a koja se odnosi na topli obrok i regres koji se sudijama i tužiocima posebno iskazuje, dok je svim ostalim radncima uračunata u osnovnu platu.

Ukoliko se i dalje nastavi ignorisanje naših zahtjeva, diskriminacija, te nepravda prema radnicima u pravosudnim insitucijama Srpske, Sindikat pravosuđa RS će već u januaru izvršiti sve pripremne radnje za organizovanje štrajka u pravosudnim institucijama Republike Srpske, kako bi se zaštitila prava radnika, vratilo dostojanstvo i poboljšao materijalni status zaposlenih u ovim institucijama. Sindikat pravosuđa RS koji zastupa radnike koji nose poseban teret odgovornosti u odnosu na druge radnike ne želi štrajk i zato još jednom poziva ministra pravde u Vladi RS Miloša Bukejlovića da nastavi pregovore, ispravi nepravdu i poveća plate.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!