Urediti sistem plata radnika u realnom sektoru i spriječiti zloupotrebe instituta najniže plate (VIDEO)

Urediti sistem plata radnika u realnom sektoru i spriječiti zloupotrebe instituta najniže plate (VIDEO)
Urediti sistem plata radnika u realnom sektoru i spriječiti zloupotrebe instituta najniže plate (VIDEO)

Delegacija Saveza sindikata Republike Srpske predvođena predsjednicom Rankom Mišić održala je danas prvi radni sastanak sa ministrom rada i boračko – invaalidske zaštite Republike Srpske Danijelom Egićem. Savez sindikata od ministarstva traži rješavanje dugoročnih problema poput uređenja sistema plata radnika u realnom sektoru, potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, PKU u privredi i isplate plate u kovertama, odnosno sive ekonomije. Savez sindikata Republike Srpske prezentovao je ministru svoje politike, koje su i dio ekspozea predsjednika Vlade Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i dio su programa rada Vlade i Narodne skupštine RS. Novi sistem plata na kome Savez sindikata RS već duže vrijeme radi tiče se nekoliko ključnih stvari koje se odnose na radnike u realnom sektoru, kako bi se utvrdile najniže plate za sva zanimanja unutar realnog sektora u skladu sa stručnim spremama.

„Želimo da utvrdimo najniže plate za svaku stručnu spremu, na način da je najniža plata jedinica i ona je za najjednostavniji rad, plus svi dodaci, a onda se koeficijent povećava zavisno od stručne spreme“, istakla je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić poručio je nakon sastanka sa delegacijom Saveza sindikata RS da je potrebno zajednički raditi na unapređenju položaja radnika u Republici Srpskoj, a posebno na sprečavanju zloupotrebe instituta najniže plate. Egić je naveo da je ključni problem pitanje raspakivanja sistema plata, te da ta problematika pogađa sve radnike u Srpskoj.

„Tu se zloupotrebljava institut najniže plate. Nastojaću da, u tom kontekstu, ostvarimo najviše napretka“, rekao je Egić novinarima nakon sastanka.

Ministar Egić tvrdi da se i kao čovjek i kao ministar sa nekim stvarima slaže, ali ono što predstoji jesu sastanci sa predstavnicima poslodavaca sa kojima će se, kako je rekao, voditi intenzivan dijalog. Iz Saveza sindikata Republike Srpske poručuju da su spremni da razgovaraju, kako bi zajedno sa ministarstvom rada i boračko invalidske – zaštite i Vladom RS našli najbolje rješenje.

RTRS, 31.03.2023.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!