Свечана сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, Теслић, 24.08.2018. године

Свечана сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, Теслић, 24.08.2018. године
Свечана сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, Теслић, 24.08.2018. године

Поводом 26 година од оснивања Савеза синдиката Републике Српске, данас је у Теслићу одржана свечана сједница Предсједништва Сaвеза синдиката Републике Српске, којој су поред предсједника гранских синдиката присуствовали министар рада и борачко – ивалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић

Свечаној сједници присуствовали су и министар Миленко Савановић и предсједник УУП РС Драгутин Шкребић
Свечаној сједници присуствовали су и министар Миленко Савановић и предсједник УУП РС Драгутин Шкребић

“ Позивам Унију удружења послодаваца и Владу Републике Српске да утврдимо да најмањи износ регреса за радника износи 300 КМ “  рекла је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Она је истакла да је Савез синдиката Републике Српске једини већински и репрезентативан, са 15 гранских синдиката који заступају преко 90.000 радника.

Мишићева је навела да су на нивоу предузећа у којима је овај синдикат организован, потписани нови односно задржани стари колективни уговори, али да и даље има простора за побољшања.

“ Оно што морамо завршити, а на пола смо пута, је дио меморандума око Закона о раду. Радна група је формирана и ми смо већ дошли до иницијалног текста који би доласком нове владе требао да добије форму и да дође до парламента, али исто тако од актуелне Владе Српске очекујемо да усвоји већ договорене измјене Закона о посредовању при запошљавању “ рекла је Мишићева.

Она од Владе очекује и да се већ на првој наредној сједници изнађе 700.000 КМ како би се уплатили доприноси за 96 радника како би остварили право на пензију, а у склопу Програма социјалног збрињавања, из којег у овој години, како је навела, није издвојена ниједна КМ, иако је планирано 5.000.000 КМ.

Такође је оцјенила да су социјални партнери у протеклом периоду доста радили у интересу радника, да је само у овој години најнижа плата у Републици Српској повећана два пута, али да то није довољно да значајније поправи животни стандард радника. Заложила се такође да социјални партнери учине све да се заустави тренд одласка младих, школованих радника из Републике Српске.

Миленко Савановић, министар рада и борачко – инвалидске заштите у  Влади Републике Српске, честитајући 26 година постојања и успјешног рада Савеза синдиката Републике Српске , оцјенио је да су пред социјалним партнерима тешки задаци које ће рјешавати у наредном периоду и заложио се за сталан разговор како би се компромисом и дијалогом доносила најбоља рјешења у интересу свих радника у Републици Српској. Миинистар Савановић такође сматра да морамо учинити све да се задрже млади људи на овим просторима.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић сматра да су исти интереси синдиката и послодаваца  у 95% случајева и да радницима и послодавцима треба синдикат. Он се залаже за изградњу одрживог економског система у Републици Српској, а што се тиче накнаде регреса, подржава приједлог да сви радници у Републици Српској имају право на регрес од најмање 300  КМ под условом да се на тај износ не уплаћују порези и доприноси.

„ Платама се неће зауставити одлазак младих из Републике Српске и кључ рјешења је стабилизација политичких прилика у Босни и Херцеговини и долазак страних инвеститора „, поручио је Шкребић.

Погледајте вијест РТРС -а


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!