Синдикат и фондови категорички против смањења доприноса

Синдикат и фондови категорички против смањења доприноса
Синдикат и фондови категорички против смањења доприноса

Док се послодавци надају да ће у овој години њихово пословање коначно бити растерећено смањењем пореза и доприноса, из синдиката поручују да на такву мjеру никако неће пристати. Упозоравају да би такав сценарио у доброј мjери урушио здравствену заштиту и износе пензија радника у Српској. И у фондовима наглашавају да би смањење стопа за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање угрозио њихово функционисање. По Закону о доприносима, послодавци у РС имају обавезу да на бруто плату плаћају допринос за ПИО по стопи од 18,5 одсто, те за здравствно осигурање 12 одсто. Допринос за осигурање од незапослености лане је смањен са 0,8 на 0,6 одсто, док је допринос за дечју заштиту 1,7 одсто.

Ранка Мишић, предсjедница Савеза синдиката РС, наглашава да би смањење доприноса за ПИО значило мање пензије, а доприноса за здравство мањи обим здравствене услуге.

– Не пада нам на памет да свој глас дамо за ову промjену. Пензије ионако нису велике, а здравствена заштита нам је прилично лоша. Имамо ситуацију да се за радника 15 година уплаћује допринос, а да он ниједном не оде љекару. Онда, кад се разболи, мора да доплаћује дијагностику и лијечење. Такође, питање износа пензије директно зависи од износа уплате доприноса – каже Мишићева. 

Цијели текст прочитајте на www.blic.rs


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!