Sindikat i fondovi kategorički protiv smanjenja doprinosa

Sindikat i fondovi kategorički protiv smanjenja doprinosa
Sindikat i fondovi kategorički protiv smanjenja doprinosa

Dok se poslodavci nadaju da će u ovoj godini njihovo poslovanje konačno biti rasterećeno smanjenjem poreza i doprinosa, iz sindikata poručuju da na takvu mjeru nikako neće pristati. Upozoravaju da bi takav scenario u dobroj mjeri urušio zdravstvenu zaštitu i iznose penzija radnika u Srpskoj. I u fondovima naglašavaju da bi smanjenje stopa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje ugrozio njihovo funkcionisanje. Po Zakonu o doprinosima, poslodavci u RS imaju obavezu da na bruto platu plaćaju doprinos za PIO po stopi od 18,5 odsto, te za zdravstvno osiguranje 12 odsto. Doprinos za osiguranje od nezaposlenosti lane je smanjen sa 0,8 na 0,6 odsto, dok je doprinos za dečju zaštitu 1,7 odsto.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, naglašava da bi smanjenje doprinosa za PIO značilo manje penzije, a doprinosa za zdravstvo manji obim zdravstvene usluge.

– Ne pada nam na pamet da svoj glas damo za ovu promjenu. Penzije ionako nisu velike, a zdravstvena zaštita nam je prilično loša. Imamo situaciju da se za radnika 15 godina uplaćuje doprinos, a da on nijednom ne ode ljekaru. Onda, kad se razboli, mora da doplaćuje dijagnostiku i liječenje. Takođe, pitanje iznosa penzije direktno zavisi od iznosa uplate doprinosa – kaže Mišićeva. 

Cijeli tekst pročitajte na www.blic.rs


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava