Sindikat „Alumine“ otvorenim pismom pokrenuo inicijativu za otkup potraživanja

Sindikat „Alumine“  otvorenim pismom pokrenuo je inicijativu za otkup  potraživanja. Pismo je poslato predsjedniku Vlade Republike Srpske, Poreskoj upravi RS, Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS, Fondu zdravstvenog osiguranja RS, kao i stečajnom upravniku BIRAČ a.d. Lazaru Đurđeviću. Otvoreno pismo sindikalne organiazcije Alumine, koja je u sastavu Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime radnika kompanije Alumina d.o.o. i članova Sindikata metalske industrije i rudarstva u cilju iznalaženja mogućnosti prenosa/otkupa državnog potraživanja u stečajnoj masi BIRAČ-a.

Priznata potraživanja povjerilaca u ovom stečajnom postupku iznose 90,5 miliona KM, od kojih su državna potraživanja oko 42.500.000,00 KM (Poreska uprava Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Fond PIO, Fond zdravstva, i Elektro Bijeljina).

Imajući u vidu u kakvom je položaju bila Alumina 2013. godine, kada je otvoren stečaj nad BIRAČ-em, a u kakvoj je poziciji sada, nesumnjivo se može vidjeti koliki doprinos su radnici i menadžment Alumine imali u podizanju ovog privrednog giganta koji je bio u gotovo bezizlaznoj situaciji. Bez naših napora ne bi bilo moguće postići sve ovo što se ostvarilo, pa između ostalog i redovno izmirenje svih poreza i doprinosa, koje,  priznaćete nije uopšte malo. Takođe, treba napomenuti da je broj zaposlenih porastao za više od 50 % u odnosu na 2013. godinu i da sad imamo oko 1.500 zaposlenih i kreditno sposobnih radnika.

Sada, kada su ključni sporovi, koji su vođeni nad BIRAČ-em riješeni i kad stečajni postupak može da se privede kraju, radnici su izrazili želju, (a imaju i pravo) da budu uključeni u postupak namirenja i prodaje, tj.otkupa potraživanja u stečajnoj masi. Za razliku od dopisa (A3-100818/47) koji smo poslali 10. 08. 2018. god. na iste ove adrese, kada se očekivao zasluženi prenos dijela državnog potraživanja na radnike, sada nudimo i otkup svih ostalih državnih potraživanja u cjelosti. Napominjemo da imamo dovoljan broj zainteresovanih radnika koji su spremni kreditno da se zaduže za ovu namjenu.

Sindikalni odbor Alumine

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!