Савез синдиката РС не подржава нови закон о инспекцијама

Савез синдиката РС не подржава нови закон о инспекцијама
Савез синдиката РС не подржава нови закон о инспекцијама

Ако закон о инспекцијама буде усвојен, који је Влада Републике Српске утврдила у форми приједлога, у пракси се ништа суштински неће промијенити. Ово је оцјена Горана Станковића, генералног секретара Савеза синдиката Републике Српске. Иначе, представници Савеза синдиката РС на сједници Економско-социјалног савјета РС нису дали подршку овом закону, који је Влада утврдила и послала у скупштинску процедуру.

– Ми смо заиста пуно очекивали од новог закона о инспекцијама, нарочито што је премијер као мандатар у свом експозеу овој тематици посветио пуно значаја. Међутим, синдикат уопште није учествовао у изради закона нити су наши кључни приједлози и примједбе усвојени – објашњава Станковић за Српскаинфо.

Каже да се кључни захтјев Савеза синдиката РС односио на процедуру контроле инспектора рада код послодаваца.

– Ми смо тражили да радник, односно представник синдиката буде страна у поступку. Заиста је нелогично да радник или предсједник Синдикалне организације у фирми која има, рецимо, 100 или више запослених, поднесе пријаву због неправилности и да послије тога добије само обавјештење о контроли без права на било какав правни лијек. Тражили смо да учествујемо у контролама са инспекцијама како бисмо на лицу мјеста указивали на неправилности у циљу успјешности наџора – истиче Станковић.

Тврди да у предложеном закону о инспекцијама инспектори рада имају веома мала овлашћења.

– Рецимо, утврди се да је неки послодавац запослио радника или више њих на црно. Инспектор има могућност подношења кривичне пријаве, а сви знамо да наши истражни органи нису заинтересовани за овакве поступке. При томе, познато је да су драконске казне за неиздавање фискалних рачуна – истиче Станковић. 

Због свега тога у Савезу синдиката РС сматрају да се ради о „још једном закону који иде на руку послодавцима и који неће ништа промијенити у односу на постојеће стање“.

Извор: Српска Инфо


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!