Savez sindikata RS ne podržava novi zakon o inspekcijama

Savez sindikata RS ne podržava novi zakon o inspekcijama
Savez sindikata RS ne podržava novi zakon o inspekcijama

Ako zakon o inspekcijama bude usvojen, koji je Vlada Republike Srpske utvrdila u formi prijedloga, u praksi se ništa suštinski neće promijeniti. Ovo je ocjena Gorana Stankovića, generalnog sekretara Saveza sindikata Republike Srpske. Inače, predstavnici Saveza sindikata RS na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS nisu dali podršku ovom zakonu, koji je Vlada utvrdila i poslala u skupštinsku proceduru.

– Mi smo zaista puno očekivali od novog zakona o inspekcijama, naročito što je premijer kao mandatar u svom ekspozeu ovoj tematici posvetio puno značaja. Međutim, sindikat uopšte nije učestvovao u izradi zakona niti su naši ključni prijedlozi i primjedbe usvojeni – objašnjava Stanković za Srpskainfo.

Kaže da se ključni zahtjev Saveza sindikata RS odnosio na proceduru kontrole inspektora rada kod poslodavaca.

– Mi smo tražili da radnik, odnosno predstavnik sindikata bude strana u postupku. Zaista je nelogično da radnik ili predsjednik Sindikalne organizacije u firmi koja ima, recimo, 100 ili više zaposlenih, podnese prijavu zbog nepravilnosti i da poslije toga dobije samo obavještenje o kontroli bez prava na bilo kakav pravni lijek. Tražili smo da učestvujemo u kontrolama sa inspekcijama kako bismo na licu mjesta ukazivali na nepravilnosti u cilju uspješnosti nadžora – ističe Stanković.

Tvrdi da u predloženom zakonu o inspekcijama inspektori rada imaju veoma mala ovlašćenja.

– Recimo, utvrdi se da je neki poslodavac zaposlio radnika ili više njih na crno. Inspektor ima mogućnost podnošenja krivične prijave, a svi znamo da naši istražni organi nisu zainteresovani za ovakve postupke. Pri tome, poznato je da su drakonske kazne za neizdavanje fiskalnih računa – ističe Stanković. 

Zbog svega toga u Savezu sindikata RS smatraju da se radi o „još jednom zakonu koji ide na ruku poslodavcima i koji neće ništa promijeniti u odnosu na postojeće stanje“.

Izvor: Srpska Info