Састанак синдикалног одбора ЕФТ рудник и термоелектрана Станари

Састанак синдикалног одбора ЕФТ рудник и термоелектрана Станари
Састанак синдикалног одбора ЕФТ рудник и термоелектрана Станари

Дана 30. јула 2020. године одржан је састанак Синдикалног одбора ЕФТ  рудник и термоелектрана Станари. Састанку су присуствовали предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Тане Пеулић, предсједник синдикалне организације Синиша Ристић, те чланови синдикалног одбора Шефки Златкомир, Драган Гостимировић,, Слободан Гостимировић и Мирко Цвијановић.

На састанку је разговарано о стању у предузећу, активностима синдикалног одбора, сарадњи са руководством предузећа и потешкоћама у реализацији захтјева радника за помоћ у лијечењу и друго.

Предсједник ове синдикалне организације, Синиша Ристић, информисао је присутне да се у предузећу поштују сва права радника, да се редовно исплаћују бруто плате, да је обезбијеђен регрес за годишњи одмор, зимница и огрев и да синдикат  с послодавцем има изузетно коректну сарадњу.
Постављено је питање закључивања Општег колективног уговора и гранских колективних уговора.

Поред тога, истакао је да сада синдикална организација броји 550 чланова.

У расправи су учествовали сви чланови одбора и истакнуто је да постоје проблеми око реализације захтјева  радника пошто је у прошлој години и до данас било око 50 захтјева за помоћ у лијечеу, 20  захтјева за помоћ због смрти члана уже породице и два смртна случаја што отежава реализацију итих  због недостатка новчаних средстава.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, Тане Пеулић информисао је присутне о активностима у Савезу синдиката Републике Српске и овом гранском синдикату по питању усаглашавања Општег колективног уговора и проблема због чега није потписан, те да је Савез синдиката РС поново покренуо активност око доношења Општег колективног уговора на заједничкој сједници Предсједништва ССРС и Владе РС која је одржана 1.јуна 2020.године.

Након дуге и коректне расправе договорено је да се дио захтјева за помоћ у лијечењу када синдикални одбор нема новчанх средстава прослиједи гранском синдикату са приједлогом синдикалног одбора, а синдикални одбор тражи да се додатно ангажује Савез синдиката Републике Српске са стручним службама око доношења  Општег колективног уговора и Синдикат металске индустрије и рударства Републике Српске око доношења гранског колективног уговора.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!