Sastanak sindikalnog odbora EFT rudnik i termoelektrana Stanari

Sastanak sindikalnog odbora EFT rudnik i termoelektrana Stanari
Sastanak sindikalnog odbora EFT rudnik i termoelektrana Stanari

Dana 30. jula 2020. godine održan je sastanak Sindikalnog odbora EFT  rudnik i termoelektrana Stanari. Sastanku su prisustvovali predsjednik sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, Tane Peulić, predsjednik sindikalne organizacije Siniša Ristić, te članovi sindikalnog odbora Šefki Zlatkomir, Dragan Gostimirović,, Slobodan Gostimirović i Mirko Cvijanović.

Na sastanku je razgovarano o stanju u preduzeću, aktivnostima sindikalnog odbora, saradnji sa rukovodstvom preduzeća i poteškoćama u realizaciji zahtjeva radnika za pomoć u liječenju i drugo.

Predsjednik ove sindikalne organizacije, Siniša Ristić, informisao je prisutne da se u preduzeću poštuju sva prava radnika, da se redovno isplaćuju bruto plate, da je obezbijeđen regres za godišnji odmor, zimnica i ogrev i da sindikat  s poslodavcem ima izuzetno korektnu saradnju.
Postavljeno je pitanje zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora.

Pored toga, istakao je da sada sindikalna organizacija broji 550 članova.

U raspravi su učestvovali svi članovi odbora i istaknuto je da postoje problemi oko realizacije zahtjeva  radnika pošto je u prošloj godini i do danas bilo oko 50 zahtjeva za pomoć u liječeu, 20  zahtjeva za pomoć zbog smrti člana uže porodice i dva smrtna slučaja što otežava realizaciju itih  zbog nedostatka novčanih sredstava.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, Tane Peulić informisao je prisutne o aktivnostima u Savezu sindikata Republike Srpske i ovom granskom sindikatu po pitanju usaglašavanja Opšteg kolektivnog ugovora i problema zbog čega nije potpisan, te da je Savez sindikata RS ponovo pokrenuo aktivnost oko donošenja Opšteg kolektivnog ugovora na zajedničkoj sjednici Predsjedništva SSRS i Vlade RS koja je održana 1.juna 2020.godine.

Nakon duge i korektne rasprave dogovoreno je da se dio zahtjeva za pomoć u liječenju kada sindikalni odbor nema novčanh sredstava proslijedi granskom sindikatu sa prijedlogom sindikalnog odbora, a sindikalni odbor traži da se dodatno angažuje Savez sindikata Republike Srpske sa stručnim službama oko donošenja  Opšteg kolektivnog ugovora i Sindikat metalske industrije i rudarstva Republike Srpske oko donošenja granskog kolektivnog ugovora.