Састанак предсједника Управног одбора компаније “ Алумина “ са представницима Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске

Састанак предсједника Управног одбора компаније " Алумина " са представницима Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске
Састанак предсједника Управног одбора компаније " Алумина " са представницима Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске

Предсједник Управног одбора компаније “ Алумина “ Милорад Мотика јуче је одржао састанак са представницима синдикалног одбора синдикалне организације металске индустрије и рударства РС  у  компанији, у оквиру редовних преговора менаџмента и синдиката. У раду састанка је учествовао и предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић, затим предсједник Синдикалног одбора синдикалне организације металске индустрије и рударства РС  у “ Алумини “ Раденко Смиљанић, потпредсједници Живка Павловић и Далибор Кандић, и чланови синдикалног одбора Синиша Новичић и Славиша Обрадовић.

Предсједник Управног одбора информисао је о актуелном стању у привредном друштву „Алумина“, нагласивши да је менаџмент, кад су у питању обавезе према запосленима, у протеклом периоду обезбједио редовност исплате плата, те да је, како је договорено, исплаћена последња рата регреса од најниже основице за 2017. годину ( 1 000 КМ ), док ће радницима чија је плата већа од овог износа, преостали део регреса бити исплаћен уз следећу плату.

Мотика је рекао да је направљен план пословања фабрике за 2018. годину, додајући да ће бити настављена редовност исплате плата, затим исплата регреса у динамици сходно новчаним токовима, као и исплате одређених новчаних износа за божићне и васкршње празнике.

Предсједник Управног одбора је рекао да је током уговарања набавке сировина за наредну годину дошло до наглог скока цијене лужине од чак 110%, што уз цијену гаса, представља битну компоненту трошкова улазних инпута.

Компанија је у овој години имала инвестициона улагања од око 24 милиона КМ обезбјеђених из властитих прихода, навео је предсједник Управног одбора. Инвестиције су, објаснио је, биле у циљу да се унаприједи процес производње, додајући да се последњих година ради на диверсификацији производног програма што је, показало се, стратешка одлука за тржишно позиционирање компаније, али и за даљи рад фабрике.

Зато је, истакао је Мотика, веома важно да се наставе инвестиционе активности на већ започетим пројектима, јер, како је рекао “ оваква шанса се не пружа два пута „.

Предсједник Управног одбора упознао је представнике синдиката и са другим процесима који се воде у фабрици, наглашавајући да је заједнички циљ и менаџмента и радника да се обезбједи просперитет и будућност ове компаније.

Мотика се захвалио представницима синдиката на досадашњој сарадњи и разумјевању, посебно у тешким ситуацијама, што су, како је рекао, “ људи схватили да је фабрика заједничка и да не треба дозволити никакве шпекулативне радње које би могле угрозити њену будућност „.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић, који је и потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привреду, је изразио задовољство оствареним резултатима у “ Алумини “ као и утврђеним пословним плановима компаније за 2018. годину.

“ Све нас охрабрују постигнути резултати менаџмента и свих запослених у предузећу, који показују да компанија иде у правом смјеру развоја и просперитета, те стварања услова за још бољи стандард радника, као и већу запосленост, што је гаранција развоја како града Зворника, тако и регије Бирач “ навео је Пеулић.

Учесници састанка усагласили су следеће закључке:

  • Исплатиће се регрес за 2018. годину
  • Исплатиће се одређени новчани износи поводом божићних и васкршњих празника
  • Прихваћена је иницијатива представника синдиката да се додатно анализира могућност повећања цијене рада за пословну 2018. годину о чему ће се донијети коначна одлука до 25.12.2017. године
  • Биће припремљен посебан Правилник о расподјели средстава која требају да покрију радна мјеста са отежаним условима рада
  • Биће извршена анализа стања организованог превоза радника и наплате на појединим релацијама на основу које ће се донијети одлука о рјешавању овог проблема
  • Припремиће се одлука о начину исплате регреса радницама које су на трудничком боловању и другим радницима који због боловања не могу да користе годишњи одмор.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!