Састанак менаџмента и Синдиката металске индустрије и рударства: Корона скресала приходе „Алумине“ за преко 20 одсто!

Састанак менаџмента и Синдиката металске индустрије и рударства: Корона скресала приходе "Алумине" за преко 20 одсто!
Састанак менаџмента и Синдиката металске индустрије и рударства: Корона скресала приходе "Алумине" за преко 20 одсто!

У уторак, 18. августа, одржан је састанак менаџмента компаније „Алумина“ и синдиката металске индустрије и рударства на коме се разговарало о актуелној пословној и финансијској ситуацији у фабрици. У раду састанка учествовали су и стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ А.Д. у стечају Лазо Ђурђевић и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Миле Матић је презентовао пословну ситуацију у компанији, наводећи актуелне проблеме и прилике на свјетском тржишту, те с тим у вези и тешкоће са којима се колектив суочава, проузрокованим, прије свега, глобалном кризом и посљедицама које на свјетску економију рефлектује пандемија вируса корона.

Како је рекао, у првих шест мјесеци ове године „Алумина“ је имала мање приходе за преко 20 одсто у односу на план, што је, како је објашњено, директна посљедица смањених испорука готових производа усљед новонастале ситуације у европској и свјетској економији изазваној коронавирусом.

Предсједник Управног одбора је појаснио да су закони тржишта немилосрдни, наглашавајући да „Алумина“, у протеклом периоду није изгубила ниједног купца, штавише успоставила је пословну сарадњу са пет нових купаца, али евидентно је да су значајно смањене испоруке готових производа, што се одразило и на укупне приходе привредног друштва, односно на пословну ликвидност фабрике. У овом периоду „Алумина“, како је рекао Матић, свој производни капацитет прилагођава према могућностима продаје, односно потражње купаца за нашим производима који, истакнуто је, такође раде са смањеним капацитетом.

Матић је рекао да је криза изазвана корона вирусом погодила цјелокупну свјетску економију, посебне посљедице осјећају се у реалном сектору, те да је веома важно да се у оваквој ситуацији предузму одређене мјере како би се обезбиједио даљи рад фабрике. Менаџмент ће, наглашено је, чим прије припремити цјелокупну информацију о пословним приликама и проблемима са којима се фабрика суочава, те дефинисати мјере које ће се педузети како би се тражило рјешење за новонасталу ситуацију, што је и један од закључака са посљедње сједнице Управног одбора „Алумине“.

Стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ Лазо Ђурђевић, учествујући у раду овог састанка, такође је става да се уради детаљна анализа пословања и рада фабрике, да би се, како је рекао, „видјело шта треба да чинимо у наредном периоду ако дође до још теже ситуације“, апострофирајући проблем текуће ликвидности фабрике.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић говорио је о значају „Алумине“ као привредног субјекта за Републику Српску, па и шире, истичући да је веома важно да се сачувају сва радна мјеста у овом колективу. Пеулић је, истовремено, подвукао да сви који су запослени у „Алумини“, морају радити у интересу ове компаније.

На крају двочасовних разговора, учесници састанка сагласили су се да се мора сачувати фабрика и радно-правни статус свих запослених. Наглашено је да се радне обавезе, на свим радним мјестима, морају извршавати благовремено и квалитетно, уз пуно поштовање радне и технолошке дисциплине. Синдикат даје пуну подршку руководству „Алумине“ да нема новог запошљавања у фабрици за вријеме епидемије коронавируса. Такође, договорено је да, након што се припреми цјеловита анализа пословања и рада фабрике, прије предузимања конкретних мјера, поново разговарају менаџмент и синдикат као социјални партнери у овом привредном друштву.

Извор: Алумина


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!