Са Петe сједница Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске упућен једногласан захтјев за повећање плата у овом сектору (видео)

У Добоју је данас одржана Пета сједница Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске. Са сједнице је упућен једногласан захтјев за повећање плата у овом сектору, како би се спрјечио одлив квалификаоване и стручне радне снаге.

Са Петe сједница Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске упућен једногласан захтјев за повећање плата у овом сектору
Са Петe сједница Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске упућен једногласан захтјев за повећање плата у овом сектору

У Добоју је данас одржана Пета сједница Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

Са сједнице је упућен једногласан захтјев за повећање плата у овом сектору, како би се спрјечио одлив квалификаоване и стручне радне снаге.

„То је основни предуслов за задржавање квалитетне радне снаге на овим просторима, дакле потписивање општег и гранских колективних уговора како би се регулисало питање висине плата радника, да то не буде плата по вољи појединца, тј. послодавца, већ да то буде у складу са законом, а када се потпише општи, грански и појединачни колективни уговор, онда и инспекцијски органи и Пореска управа могу ваљано да прате примјену тих докумената који обезбјеђују заштиту права радника.„ изјавио је након састанка предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић.

Предсједник Пеулић је рекао и да све већи број послодаваца за обављање послова ангажује пензионере, како би смањили и избјегли давања држави, а раднике који су у радном односу држе на просјечној плати од  460 марака.

„Једино радници запослени у реалном сектору немају потписане колективне уговоре, и ту послодавац може по сопственој вољи да одређује висине плата радника, а и данас смо констатовали да има предузећа која запошљавају преко 180 радника, у коме су сви радници систематизовани као НК радници, те послодавац свима исплаћује најнижу плату а дио зараде даје у ковертама, што је мимо свих законских прописа.„ додао је Пеулић.

На сједници је усвојен Финансијски извјештај за 2018. годину и Финансијски план за текућу 2019. годину. Такође, једна од тема је била и недостатак стручног кадра и квалитетне радне снаге у овој области.

„Имамо проблем да се у последње вријеме по компанијама осјети недостатак добрих мајстора, вариоца, занатлија, добрих инжињера. Ту послодавци као алтернативи прибјегавају некаквој врсти дошколовавања, преквалификације, али то није рјешење.„ изјавио је након сједнице Раденко Смиљанић, потпредсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

Тане Пеулић , који је и потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привредне синдикате, рекао је да су у протеклом периоду одржана три састанка социјалних партнера везано за доношење Општег колективног уговора и да се ускоро очекује наставак и финализација преговора.

Прилог БН ТВ


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!