Sa Pete sjednica Republičkog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske upućen jednoglasan zahtjev za povećanje plata u ovom sektoru (video)

U Doboju je danas održana Peta sjednica Republičkog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske. Sa sjednice je upućen jednoglasan zahtjev za povećanje plata u ovom sektoru, kako bi se sprječio odliv kvalifikaovane i stručne radne snage.

„To je osnovni preduslov za zadržavanje kvalitetne radne snage na ovim prostorima, dakle potpisivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora kako bi se regulisalo pitanje visine plata radnika, da to ne bude plata po volji pojedinca, tj. poslodavca, već da to bude u skladu sa zakonom, a kada se potpiše opšti, granski i pojedinačni kolektivni ugovor, onda i inspekcijski organi i Poreska uprava mogu valjano da prate primjenu tih dokumenata koji obezbjeđuju zaštitu prava radnika.„ izjavio je nakon sastanka predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

Predsjednik Peulić je rekao i da sve veći broj poslodavaca za obavljanje poslova angažuje penzionere, kako bi smanjili i izbjegli davanja državi, a radnike koji su u radnom odnosu drže na prosječnoj plati od  460 maraka.

„Jedino radnici zaposleni u realnom sektoru nemaju potpisane kolektivne ugovore, i tu poslodavac može po sopstvenoj volji da određuje visine plata radnika, a i danas smo konstatovali da ima preduzeća koja zapošljavaju preko 180 radnika, u kome su svi radnici sistematizovani kao NK radnici, te poslodavac svima isplaćuje najnižu platu a dio zarade daje u kovertama, što je mimo svih zakonskih propisa.„ dodao je Peulić.

Na sjednici je usvojen Finansijski izvještaj za 2018. godinu i Finansijski plan za tekuću 2019. godinu. Takođe, jedna od tema je bila i nedostatak stručnog kadra i kvalitetne radne snage u ovoj oblasti.

„Imamo problem da se u poslednje vrijeme po kompanijama osjeti nedostatak dobrih majstora, varioca, zanatlija, dobrih inžinjera. Tu poslodavci kao alternativi pribjegavaju nekakvoj vrsti doškolovavanja, prekvalifikacije, ali to nije rješenje.„ izjavio je nakon sjednice Radenko Smiljanić, potpredsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Tane Peulić , koji je i potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za privredne sindikate, rekao je da su u proteklom periodu održana tri sastanka socijalnih partnera vezano za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora i da se uskoro očekuje nastavak i finalizacija pregovora.

Prilog BN TV

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!