Ранка Мишић за СРНУ: У кризи је најважније сачувати домаћу радну снагу

Ранка Мишић за СРНУ: У кризи је најважније сачувати домаћу радну снагу
Ранка Мишић за СРНУ: У кризи је најважније сачувати домаћу радну снагу

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Београду да је у актуелној глобалној кризи најважније сачувати домаћу радну снагу и учинити радна мјеста добро плаћеним и сигурним, а самим тим појачати продуктивност која је јако важна за раст БДП-а.

Мишићева, која у делегацији Економско-социјалног савјета Републике Српске учествује на дводневној Међународној конференцији о будућности рада и капитала у свијету, указала је да је због тога изузетно важно јачати социјални дијалог.

Она је истакла да посебно важну улогу у томе имају економско-социјални савјети у свим земљама, што је и главна порука међународног скупа у Београду.

„Њихова улога је јако важна када је ријеч о социјалном миру и стабилности економије и уопште земље. Међутим, све то се некако декларативно говори, а када треба заиста да се води социјални дијалог и да се постигну квалитетни договори који ће бити у корист радника и послодаваца, односно грађана једне земље, онда то јако тешко иде“, изјавила је Мишићева за Срну.

Предсједница Савеза синдиката Српске каже да послодавци наступају са позиција моћи, капитала и новца који имају, власт са политичке позиције, тако да су најслабија карика радници и синдикати, због чега је улога економско-социјалног савјета тешка, али и веома значајна.

Сматра да кроз социјални дијалог треба стварати могућности да се сачува домаћа радна снага, да радници буду адекватно награђени за свој рад и да јача улога економско-социјалних савјета.

„То је важно, јер су времена у којима данас живимо глобално лоша, а у нашим малим, скромним и нејаким економијама – још лошија. У времену кризе, коју сада интензивно живимо, не смијемо заборавити да је ковид 19 показао да су најважнији чинилац свих активности људи, у овом случају радници“, рекла је Мишићева.
Она је истакла да без радника нема развоја економије, да без добро плаћених радника нема раста БДП-а, као ни добре приходовне стране буџета.

„Зато свака власт свуда, па и Републици Српској, мора на прво мјесто да стави положај радника и својих грађана и да све политике које се доносе буду у корист радника и грађана, јер они стварају оно што је потребно за стабилност земље“, закључила је Мишићева.

Међународна конференција „За бољу будућност у свијету рада и капитала“, која се одржава у „Палати Србија“ окупила је учеснике из Србије, Српске, Црне Горе, Русије, Грчке, Француске Мађарске, Бенина, Обале Слоноваче, земаља Латинске Америке и Кариба.

У раду скупа учествују и представници Међународне асоцијације економских и социјалних савјета и сличних организација, као и министар за демографију и бригу о породици у Влади Србије Дарија Кисић, представници удружења послодаваца, синдиката и економско–социјалних савјета из више земаља.

Конференцију је отворио министар за рад, запошљавање и социјална питања Србије Никола Селаковић, који је поздравио учеснике скупа и пожелио им угодан боравак у Београду.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!