Ranka Mišić za SRNU: U krizi je najvažnije sačuvati domaću radnu snagu

Ranka Mišić za SRNU: U krizi je najvažnije sačuvati domaću radnu snagu
Ranka Mišić za SRNU: U krizi je najvažnije sačuvati domaću radnu snagu

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Beogradu da je u aktuelnoj globalnoj krizi najvažnije sačuvati domaću radnu snagu i učiniti radna mjesta dobro plaćenim i sigurnim, a samim tim pojačati produktivnost koja je jako važna za rast BDP-a.

Mišićeva, koja u delegaciji Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske učestvuje na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji o budućnosti rada i kapitala u svijetu, ukazala je da je zbog toga izuzetno važno jačati socijalni dijalog.

Ona je istakla da posebno važnu ulogu u tome imaju ekonomsko-socijalni savjeti u svim zemljama, što je i glavna poruka međunarodnog skupa u Beogradu.

„Njihova uloga je jako važna kada je riječ o socijalnom miru i stabilnosti ekonomije i uopšte zemlje. Međutim, sve to se nekako deklarativno govori, a kada treba zaista da se vodi socijalni dijalog i da se postignu kvalitetni dogovori koji će biti u korist radnika i poslodavaca, odnosno građana jedne zemlje, onda to jako teško ide“, izjavila je Mišićeva za Srnu.

Predsjednica Saveza sindikata Srpske kaže da poslodavci nastupaju sa pozicija moći, kapitala i novca koji imaju, vlast sa političke pozicije, tako da su najslabija karika radnici i sindikati, zbog čega je uloga ekonomsko-socijalnog savjeta teška, ali i veoma značajna.

Smatra da kroz socijalni dijalog treba stvarati mogućnosti da se sačuva domaća radna snaga, da radnici budu adekvatno nagrađeni za svoj rad i da jača uloga ekonomsko-socijalnih savjeta.

„To je važno, jer su vremena u kojima danas živimo globalno loša, a u našim malim, skromnim i nejakim ekonomijama – još lošija. U vremenu krize, koju sada intenzivno živimo, ne smijemo zaboraviti da je kovid 19 pokazao da su najvažniji činilac svih aktivnosti ljudi, u ovom slučaju radnici“, rekla je Mišićeva.
Ona je istakla da bez radnika nema razvoja ekonomije, da bez dobro plaćenih radnika nema rasta BDP-a, kao ni dobre prihodovne strane budžeta.

„Zato svaka vlast svuda, pa i Republici Srpskoj, mora na prvo mjesto da stavi položaj radnika i svojih građana i da sve politike koje se donose budu u korist radnika i građana, jer oni stvaraju ono što je potrebno za stabilnost zemlje“, zaključila je Mišićeva.

Međunarodna konferencija „Za bolju budućnost u svijetu rada i kapitala“, koja se održava u „Palati Srbija“ okupila je učesnike iz Srbije, Srpske, Crne Gore, Rusije, Grčke, Francuske Mađarske, Benina, Obale Slonovače, zemalja Latinske Amerike i Kariba.

U radu skupa učestvuju i predstavnici Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih savjeta i sličnih organizacija, kao i ministar za demografiju i brigu o porodici u Vladi Srbije Darija Kisić, predstavnici udruženja poslodavaca, sindikata i ekonomsko–socijalnih savjeta iz više zemalja.

Konferenciju je otvorio ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, koji je pozdravio učesnike skupa i poželio im ugodan boravak u Beogradu.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!