Преузимање вођства: Наставници широм свијета окупљају се како би обиљежили Свјетски дан учитеља 2020.

Преузимање вођства: Наставници широм свијета окупљају се како би обиљежили Свјетски дан учитеља 2020.
Преузимање вођства: Наставници широм свијета окупљају се како би обиљежили Свјетски дан учитеља 2020.

5. октобра на Свјетски дан учитеља 2020. – Интернационала учитеља ће бити домаћин највећег интернетског састанка просвјетара у историји. У години помућеној поремећајима и кризама, 24-часовни догађај уживо пружит ће прилику свим наставницима  да се окупе, прославе своја достигнућа и мобилишу како би осигурали да се свијет бави питањима која је пандемија болно разјаснила.

Лидерство просвјетара  кроз кризу

2020. је била једна од најизазовнијих година у новијој историји. Са преко 90% глобалне студентске популације која се школовала на врхунцу пандемије, на образовање је озбиљно утицало ширење Covid-19.

Током ових тешких времена учитељи су се мобилисали свуда и суочили се са огромним изазовом. Радећи заједно на проналажењу рјешења за даљинско подучавање и учење, дистрибуцију оброка, књига, па чак и везе са Интернетом, наставници су  то прошли надалеко и нашироко како би осигурали да се образовање настави. Они су одиграли виталну улогу у вођењу својих ученика и заједница кроз ову невиђену кризу.
Дејвид Едвардс, генерални секретар за образовање, изјавио је: „Наставници су били апсолутно изванредни у овим невјероватно тешким временима. Сада је вријеме да стојимо заједно јер заједно имамо моћ да извршимо стварне промјене у свијету. Ми смо професија која учи и подучава. Ако свијет жели да научи лекције пандемије, наставници морају да преузму вођство. 5. октобра почињемо!.”

Локалне, регионалне и глобалне перспективе

Дневни догађај овог свјетског дана ће садржати сегменте који истичу специфичне приоритете наставника и њихових синдиката у азијско-пацифичком региону, Африци, арапским земљама, Европи, Латинској Америци, Сјеверној Америци и Карибима. Емисија ће такође укључивати глобални дијалог и интервенције кључних актера који обликују образовни сектор, укључујући званичнике Уједињених нација, министре образовања и предсједнике.

Догађај ће почети ујутро 5. октобра у азијско-пацифичкој регији, а завршиће се 24 сата касније у Сјеверној Америци и на Карибима.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!