Preuzimanje vođstva: Nastavnici širom svijeta okupljaju se kako bi obilježili Svjetski dan učitelja 2020.

Preuzimanje vođstva: Nastavnici širom svijeta okupljaju se kako bi obilježili Svjetski dan učitelja 2020.
Preuzimanje vođstva: Nastavnici širom svijeta okupljaju se kako bi obilježili Svjetski dan učitelja 2020.

5. oktobra na Svjetski dan učitelja 2020. – Internacionala učitelja će biti domaćin najvećeg internetskog sastanka prosvjetara u istoriji. U godini pomućenoj poremećajima i krizama, 24-časovni događaj uživo pružit će priliku svim nastavnicima  da se okupe, proslave svoja dostignuća i mobilišu kako bi osigurali da se svijet bavi pitanjima koja je pandemija bolno razjasnila.

Liderstvo prosvjetara  kroz krizu

2020. je bila jedna od najizazovnijih godina u novijoj istoriji. Sa preko 90% globalne studentske populacije koja se školovala na vrhuncu pandemije, na obrazovanje je ozbiljno uticalo širenje Covid-19.

Tokom ovih teških vremena učitelji su se mobilisali svuda i suočili se sa ogromnim izazovom. Radeći zajedno na pronalaženju rješenja za daljinsko podučavanje i učenje, distribuciju obroka, knjiga, pa čak i veze sa Internetom, nastavnici su  to prošli nadaleko i naširoko kako bi osigurali da se obrazovanje nastavi. Oni su odigrali vitalnu ulogu u vođenju svojih učenika i zajednica kroz ovu neviđenu krizu.
Dejvid Edvards, generalni sekretar za obrazovanje, izjavio je: „Nastavnici su bili apsolutno izvanredni u ovim nevjerovatno teškim vremenima. Sada je vrijeme da stojimo zajedno jer zajedno imamo moć da izvršimo stvarne promjene u svijetu. Mi smo profesija koja uči i podučava. Ako svijet želi da nauči lekcije pandemije, nastavnici moraju da preuzmu vođstvo. 5. oktobra počinjemo!.”

Lokalne, regionalne i globalne perspektive

Dnevni događaj ovog svjetskog dana će sadržati segmente koji ističu specifične prioritete nastavnika i njihovih sindikata u azijsko-pacifičkom regionu, Africi, arapskim zemljama, Evropi, Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi i Karibima. Emisija će takođe uključivati globalni dijalog i intervencije ključnih aktera koji oblikuju obrazovni sektor, uključujući zvaničnike Ujedinjenih nacija, ministre obrazovanja i predsjednike.

Događaj će početi ujutro 5. oktobra u azijsko-pacifičkoj regiji, a završiće se 24 sata kasnije u Sjevernoj Americi i na Karibima.