Преговори менаџмента и синдиката у а.д. Рудник боксита Сребреница

Преговори менаџмента и синдиката у а.д. Рудник боксита Сребреница
Преговори менаџмента и синдиката у а.д. Рудник боксита Сребреница

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић, присуствовао је данас у Сребреници састанку представника синдикалног одбора а.д. Рудник боксита Сребреница са директором Младеном Радићем и предсједником и чланом Управног одбора предузећа, Бојаном Црногорцем и Ратком Марковићем. Синдикални одбор су представљали Раде Грујичић, предсједник и Иван Ивановић члан синдикалног одбора.

Директор и представници УО предузећа су презентовали информацију о тренутном стању у предузећу, и плановима за текућу пословну годину. Представници синдикалне организације су указали на проблем неисплаћене 3 плате из 2017. године, који је потребно рјешити у најкраћем могућем периоду. Такође, разговарано је и о повећању плата за запослене у предузећу. Након расправе договорено је следеће:

  • Почевши од 1. јануара 2020. године, плате радницима а.д. Рудник боксота Сребреница у зависности од радног мјеста, биће увећане кроз увећање коефицијената од 8 до 20%, што у просјеку износи око 10%
  • Послодавац ће обезбједити исплату двије плате и то једне до краја фебруара, а друге до краја марта, како би се сачувао континуитет исплате плата у вријеме до почетка ефективног рада на површинским коповима.
  • Најкасније до 15. априла, тј. након што почне експлоатација руде, биће одржан састанак у истом саставу на коме ће бити разговарано о рјешавању приоритетних проблема по следећем редослиједу:
    • Исплата 3 заостале плате из 2017. године
    • Исплата регреса у износу како је то потписано Споразумом код Агенције за мирно рјешавање радних спорова.
    • Исплата разлике плата до висине пуне плате за период у коме су запослени примали умањену плату.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!