Predstavnici Saveza sindikata RS razgovarali sa Egićem i Škipinom

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske održali su danas u Banjoj Luci radni sastanak sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijelom Egićem i direktorom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Damjanom Škipinom. Na sastanku je razgovarano o  Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu – po hitnom postupku, koji će se naći pred poslanicima, na zasjedanju Narodne skupštine RS u utorak, 12. decembra 2023. godine.

Za Savez sindikata Republike Srpske je neprihvatljivo, a to je jasno rečeno i ministru i direktoru Zavoda, smanjenje novčane naknade radnicima koji u jednom trenutku ostanu bez posla i dužine primanja naknade za radnike koji imaju od 35 do 40 godina staža, koja se smanjuje sa 24 na 18 mjeseci. Predstavnici Saveza su u razgovoru ponudili rješenja, za koja će tražiti podršku i Vlade Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da značajniji rast najniže plate može ublažiti ove izmjene i to je jedna od opcija koju će Savez zahtijevati od Vlade Srpske. Savez sidikata Republike Srpske je spreman da pruži podršku direktoru Zavoda za zapošljavanje RS u zajedničkom kreiranju novog zakonskog rješenja, kojim bi se na bolji i kvalitetniji način uredila uloga i nadležnost Zavoda. Postojeći zakon je pretrpio niz izmjena. U Savezu sindikata RS smatraju da je u ovom trenutku potrebno, već početkom 2024. godine, formirati tripartitnu radnu grupu i krenuti u analizu postojećeg zakona, odnosno izradu novog zakonskog rješenja.

Predstavnici Saveza sindikata RS će dodatno zahtijevati od Vlade Republike Srpske da se pomogne Zavodu za zapošljavanje RS, kako bi preuzete obaveze ove institucije bile u potpunosti realizovane i kako ne bi bili oštećeni korisnici naknade, koja je propisana zakonom.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!