Poštari se boje da će ostati bez plata zbog milionskog zaduženja

Poštari se boje da će ostati bez plata zbog milionskog zaduženja (foto: capital.ba)
Poštari se boje da će ostati bez plata zbog milionskog zaduženja (foto: capital.ba)

BANJALUKA – Radnici „Pošta Srpske“ zabrinuti su zbog namjere uprave da milionski zaduži preduzeće za kupovinu objekta jer, kako navode, to može ugroziti poslovanje, a samim tim i redovnost isplate plata.

Na to su predstavnici Sindikata „Pošta“ nedavno upozorili i predstavnike resornog ministarstva i predložili da se zaduženje od devet miliona KM za kupovinu sorting centra ne uvrsti ove godine u Rebalans plana poslovanja, ali bez uspjeha.

Skupština akcionara je prošle sedmice dala zeleno svjetlo za zaduženje „Pošta“ obveznicama u iznosu od devet miliona KM, kako bi kupili objekat za sorting centar.

Predsjednica Glavnog odbora Sindikata „Pošta Srpske“ Slobodanka Kuridža rekla je danas za Capital.ba da su plate redovne i da su od početka prošle godine i povećane za pet i po odsto, ali da su radnici zabrinuti zbog zaduženja jer preduzeće nije likvidno.

„Mi podižemo kredite za redovnost poslovanja i zbog toga smo zabrinuti. Tačno je da nam je uprava predočila rezultate za prvih pet mjeseci ove godinu koji su bolji u odnosu na prošlogodišnje i biće bolji i šestomjesečni, ali s obzirom na to da se još suočavamo i sa pandemijom, pitamo se da li je to dovoljno da bi se išlo u ovaj projekat. Ne bismo željeli da dođe u pitanje isplata bilo kakvih radničkih prava“, rekla je Kuridža.

Kazala je i da u „Poštama“ ima viška zaposlenih i da bi voljeli da se prestane sa prijemom radnika.

„Ono što nama poslodavac predoči i što je zaista problem je što je veliki broj ljudi odsutan po osnovu bolovanja. Zbog toga imamo veliki problem održavanja posla, ali generalno svi smatramo da imamo višak administrativnog osoblja“, naglasila je Kuridža.

Pored Sindikata, na mogućnost da dođu u probleme zbog zaduženja za Sorting centar, na nedavno održanoj Skupštini akcionara upozorili su i drugi akcionari, među kojima i Penzijski rezervi fond (PREF) RS, koji je, ipak, bio suzdržan kada je na red došlo glasanje.

„Ne ulazeći u potrebe za navedenim prostorom, konstatujemo da društvo trenutno ne ostvaruje dovoljan obim prihoda iz redovnih djelatnosti koji bi bio osnova za otpatu planiranog zaduženja, a rebalansom nisu iskazani, niti obrazloženi ekonomsko – finansijski efekti na poslovanje društva od ovog posla. Takođe broj zaposlenih, kao i troškovi bruto zarada i naknada, kao i ostali lični rashodi imaju trend rasta i to u značajnom iznosu“, naveli su iz PREF-a.

Capital.ba je u više navrata pisao o namjeri uprave „Pošta“ da zaduži ovo preduzeće za devet miliona KM kako bi kupili objekat za sorting centar. Prema nezvaničnim informacijama „Pošte“ planiraju kupiti objekat u vlasništvu Slavka Roguljića u Trnu, čija je procijenjena vrijednost daleko manja od devet miliona. Pored precijenjene vrijednosti, objekat je nenamjenski, te se predviđa da će biti potrebno uložiti još oko tri miliona u njegovo prilagođavanje.

Zbog ovog zaduženja smijenjen je i Nadzorni odbor preduzeća.

Tekst preuzet sa portala Capital.ba
Autoa: Marina Čigoja Ljubojević


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!