Одбор ЕТУЦЕ под новим мандатом: COVID-19 и акције солидарности на дневном реду

Одбор ЕТУЦЕ под новим мандатом: COVID-19 и акције солидарности на дневном реду
Одбор ЕТУЦЕ под новим мандатом: COVID-19 и акције солидарности на дневном реду

Дана 29. и 30. марта 2021. године, чланови одбора ЕТУЦЕ под новим мандатом су се  по први пут виртуелно састали.  Предсједник ЕТУЦЕ, Лари Фланаган, отворио је састанак, поздравивши новоизабране чланове за овај мандат међу којима је и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, Драган Гњатић који уједно представља и синдикате образовања у БиХ, укључујући представнике нових сједишта у одбору ЕТУЦЕ из Хрватске (Сања Шпрем – ЦТУ), Малте (Антони Цасару – МУТ) и Турске (Нејла) Курул – ЕГИТИМ-СЕН). Предсједница ЕТУЦЕ-а честитала је Лиес Ван Ромпаи (ЦОВ – Белгија) на њеној номинацији за предсједавајућу Одбором за статус жена, који окупља женске чланове одбора ЕТУЦЕ. Након приједлога из статуса жена, одбор ЕТУЦЕ усвојио је изјаву о повлачењу Турске из Истанбулске конвенције подржавајући позив турске организације чланице ЕГИТИМ-СЕН за хитном акцијом. У овој изјави ЕТУЦЕ подсјећа да Истанбулска конвенција представља први међународни споразум који препознаје насиље над женама и дјевојкама као кршење људских права и ефикасно је законодавно средство за оснаживање жена и дјевојака и заштиту њихових основних права.

Једна од главних тачака дневног реда била је припрема ванредне конференције ЕТУЦЕ 5 – 6. јула 2021. Ова конференција бавиће се преосталим одлукама четворогодишње конференције ЕТУЦЕ у вези са садржајем под темом „За опоравак вођен образовањем“ . С обзиром на вјероватноћу наставка ограничења путовања због пандемије, чланови Одбора одлучили су да ће се ова ванредна конференција одржати виртуално  практично у сарадњи са округлим столом Централне и Источне Европе од 7. до 8. јула 2021. Одбор је такође поднио на усвајање нацрте резолуција Конференције – вејштачкој интелигенцији, образовању и климатским промјенама и високом образовању и истраживању, као и два акциона плана о обнављању синдиката и једнакости и различитости у образовању.

Одбор је такође одобрио састав ЕТУЦЕ-ове Радне групе за једнакост, Савјетодавног одбора за образовање и Радне групе задужене за ажурирање ЕТУЦЕ-овог документа о образовној политици и припрему кампање за подизање статуса и атрактивности наставничке професије.

Високо на дневном реду била је размјена искустава о ситуацији COVID-19 и њеном утицају на образовни сектор у Европи. Резултати истраживања које је ЕТУЦЕ уговорио о стању вакцинације наставника у европском региону, као и отварању / затварању образовних институција, показали су да се у приближно половини земаља у региону наставницима даје приоритет, али са огромним разликама између образовних сектора. На основу овог истраживања и резултата ЕТУЦЕ истраживања о утицају пандемије на социјални дијалог и колективно преговарање на националном нивоу, чланови Одбора су започели живу дискусију, узимајући у обзир активности ЕТУЦЕ политике спроведене у 2020. и 2021. години, као и бројне вебинаре у вези са ЦОВИД-19 и редовне размјене ЕТУЦЕ са европским доносиоцима одлука.

Ажурирање програма рада португалског предсједавања и Европске комисије у погледу образовања и обуке и економског и социјалног управљања, укључујући извјештај о закључцима Савјета за образовање из фебруара 2021. године, открило је снажну приоритетност образовања и обуке у плановима опоравка заједно са израженим фокусом на централну улогу наставника и образовања у дигиталној и зеленој транзицији. Чланови одбора ЕТУЦЕ нагласили су потребу за праведном и инклузивном транзицијом која се заснива на већем јавном улагању у образовање. Што се тиче „обнављања“ синдиката, Секретаријат ЕТУЦЕ представио је и позвао све организације чланице на ЕТУЦЕ кампању „Заједно у синдикату – # За квалитетно образовање“ која ће бити покренута у мају 2021.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!